torsdag, februar 27, 2020
Nyheter Nordmenn drikker minst alkohol i hele Norden

Nordmenn drikker minst alkohol i hele Norden

-

Nordmenn drikker mindre alkohol enn før. Nå drikker vi faktisk mindre enn alle de andre landene i Norden.

En ny rapport viser at i gjennomsnitt drikker hver nordmann over 15 år 6,8 liter ren alkohol årlig. De norske tallene er fra 2016 og inkluderer taxfree- og grensehandel. Til sammenligning drikker dansker over 14 år i gjennomsnitt 9,1 liter ren alkohol hvert år,  ifølge tall fra 2017. Det skriver Vinmonopolet.

Diskuterer folkehelse

Rapporten ble lagt fram under en samling for alle verdens alkoholmonopoler, som ble holdt i Oslo denne uka. Der har de blant annet snakket om deres rolle for folkehelse og hvordan redusere de skadelige effektene av alkohol. Samlingen omfatter 17 delstater i USA og halve Canada, samt de nordiske landene Norge, Sverige, Finland, Island og Færøyene.

«At alkoholforbruket i Norge er relativt lavt kan tyde på at vinmonopolordningen fungerer etter hensikten. Vårt samfunnsoppdrag er å sikre ansvarlig salg av alkohol. Derfor er dette gledelige tall for oss», sier Elisabeth Hunter, konstituert administrerende direktør i Vinmonopolet.

minst alkohol
Nordmenn drikker minst alkohol i Norden. Foto: Canva

NoLo på fremmarsj

Internasjonalt har man i flere år sett en trend der folk drikker mer drikker med lav eller ingen alkohol. Også i Norge er trenden med «NoLo» (no or low) på fremmarsj. Alkoholfritt på Polet økte med 42,4 prosent fra første halvår 2018 til første halvår 2019.

«Jeg tror økt fokus på helse er den viktigste årsaken til trenden. Det er hipt å være sunn», sier Elisabeth Hunter i Vinmonopolet, og legger til:

«Også har det kommet et mye bedre utvalg av alkoholfritt på Polet og en vektlegging av varefaglige råd fra butikkansatte også når det gjelder alkoholfritt», sier hun.

Flere velger totalavhold

Flere og flere velger også å være totalavholden til alkohol. Ifølge Vinmonopolet, har andelen som ikke drikker noe alkohol gått opp med nesten fem prosent siden år 2000 på verdensbasis. Og det er spesielt i Europa at alkoholforbruket ser ut til å synke.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Smittevernekspert advarer i forbindelse med koronaviruset: ikke dra på reise nå

Koronaviruset har spredd seg over hele verden.  Nå advarer smittevernekspert Johan Giesecke mot at man ikke bør dra utenlands akkurat nå. Til Svenska Dagbladet sier...

Når barn klipper seg selv – se de hysterisk morsomme bildene i denne serien

Vi har vel alle hørt uttrykket om å ta skjeen i egen hånd? Vel, her kommer et lite knippe barn som gjorde nesten nettopp...

Plages du av fiselukt? Nå kan du kjøpe undertøy og puter som skjuler det for deg

Ja, du leste faktisk helt riktig. Et engelsk firma har nå oppfunnet puter og undertøy som fjerner lukten av fis - enten den er...