Hjem Helse Nordmenn har ikke spist mindre sjømat på 20 år

Nordmenn har ikke spist mindre sjømat på 20 år

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Sjømatkonsumet i Norge er på sitt laveste siden 2003. Mens inntak av fisk og skalldyr daler, skyter sjømatprisene i været. 

Siden 2015 har sjømatkonsumet i Norge gått nedover, med et lite unntak av pandemiåret 2021. I løpet av de to siste tiårene har konsumet aldri vært lavere enn det er nå, viser nye tall. Det sier Norges sjømatråd i en pressemelding.

I 2003 spiste vi i snitt 21,22 kilo sjømat per person her i landet. I fjor var tallet 18,96 kilo. Det er en nedgang på nærmere 11 prosent, viser beregninger basert på tall fra Flesland Markedsinformasjoner.

Sjømatrådet tror årsakene til nordmenns dalende sjømatkonsum er komplekse: Mangel på kunnskap om tilberedning, tidsklemme og tilgjengelighet kan forklare noe. Men prisøkningen må også ta en god del av skylden.

– Vi ser at det er sjømatprodukter som øker mest i pris som folk kjøper mindre av, sier Sjømatrådets administrerende direktør Christian Chramer.

Salg av rimeligere sjømat øker

Imidlertid har salget av rimeligere sjømatvarer økt den siste tiden. Det tyder på at folk gjerne vil ha fisk, mener Chramer. Og i en undersøkelse fra Sjømatrådet sier også så mange som 7 av 10 nordmenn at de ønsker å spise mer fisk.

For å estimere hvor mye sjømat vi spiser brukes omsetningstall fra grossister og leverandører, levert av Flesland Markedsinformasjoner. Det gir en oversikt over den totale mengden sjømat som selges til butikker, restauranter og storhusholdninger, målt i produktvekt. Men målingene sier ingen ting om svinn, eller om fisk som av ulike grunner ikke blir spist. Dermed kan konsumtallene være lavere enn estimert.

For å få et bilde av sjømatkonsumet kan man også se på hyppighet, altså hvor ofte folk spiser sjømat.

Nordmenn spiser mindre sjømat enn europeere flest

En ny, internasjonal undersøkelse Ipsos har gjennomført for Sjømatrådet støtter opp under de nevnte konsumtallene: Nordmenn er ikke spesielt flinke til å få i seg fisk så ofte som de burde. Bare 4 av 10 sier de spiser fisk eller annen sjømat så ofte som helsemyndighetene anbefaler. Det er noe under det internasjonale snittet.

I de fleste land lyder anbefalingene på fisk minst to til tre ganger i uken.

Øverst på fiskespiser-listen troner portugiserne. Her sier over 7 av 10 at de spiser sjømat to ganger i uken eller oftere. Nest nederst på listen, rett før Tyskland på jumboplass, ligger svenskene med kun 3 av 10.

Anbefaler minst 300 gram ukentlig

I de nye kostholdsrådene blir anbefalingene om høyere fiskekonsum opprettholdt: For fisk og sjømat bør man spise 300- 450 gram ukentlig. 200 gram av dette skal helst være fet fisk som laks, ørret sild eller makrell.

En middagsporsjon ren fisk veier rundt 150 gram, avhengig av fisketype og filetstørrelse.

-Å bruke fisk som pålegg er også en ypperlig måte å få i seg fisk på, mener Chramer.

Sjømat blant det som har økt mest i pris

Ifølge konsumprisindeksen til statistisk Sentralbyrå (SSB) er sjømat blant matvarene som har hatt høyest prisvekst de siste årene.

Fra 2015 til 2022 var prisøkningen på fisk og skalldyr 36,3 prosent, bare slått av fett- og oljeprodukter som hadde en vekst på nesten 42 prosent.

Videre inn i 2023 var prisene gått ytterligere opp ved utgangen av juni. For fett og olje var økningen da på nærmere 58 prosent, mens sjømatproduktene hadde en prisvekst på 55 prosent, i forhold til i 2015.

– For sjømatens del kan mye forklares med at norsk sjømat er en etterspurt eksportvare. Det betyr at det er det globale markedet som i stor grad styrer prisene. I tider med svak krone vil det merkes ekstra godt på prisene her hjemme, forteller Chramer.

De høye prisene gjenspeiler seg i nordmenns handlevaner. For i løpet av årets første seks måneder fortsatte nedgangen i sjømatsalget i butikkene, sammenliknet med samme periode i fjor.

Mens slaget av dyrere produkter som fersk laks gikk kraftig ned, økte salget av rimeligere varer som fryst laks, fiskeboller, fiskekaker og fiskepinner. Det viser tall fra NielsenIQ.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com