Hjem Nyheter Nordmenn kan ha en fordel når det kommer til å unngå nettsvindel

Nordmenn kan ha en fordel når det kommer til å unngå nettsvindel

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En ny, global undersøkelse viser at nordmenn er mye mer usikre enn andre på om de vil oppdage phishing-svindel.

– Nordmenn ser ut til å være mer selvkritiske og det kan faktisk være en stor fordel, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i KnowBe4.

Les også: Datasikkerhet: Rammes du av løsepengevirus er ikke det hovedproblemet ditt

IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4 har gjennomført en spørreundersøkelse om IT-sikkerhetsatferd i Norge, USA, Storbritannia, Tyskland, Nederland og Sør-Afrika. 1000 respondenter har svart i hvert av landene.

– Mange antar at folks tilnærming til IT-sikkerhet er lik på tvers av landegrenser. Vi ser at IT-sikkerhet tas på alvor i de fleste land, men det er kulturelle forskjeller mellom land også på dette området, sier Wieringa. 

Les også: Deepfake: Svindelforsøkene er som hentet fra en skrekkfilm – nå er de også i Norge

I undersøkelsen har folk svart på hvor sikre de er på at de vil oppdage svindel i form av phishing på e-post, SMS, gjennom sosiale medier-meldinger, eller over telefonanrop.

Usikre på om de oppdager e-postsvindel

Totalt for alle de seks landene er 17 prosent usikre på om de vil oppdage phishing via e-post, men i Norge er over 40 prosent usikre på dette. Det er betydelig mer enn i alle de andre landene.

– Svindel gjennom phishing-e-post skjer i alle land. Det er ingen grunn til å tro at nordmenn lar seg lure mer av dette enn folk i andre land, sier Wieringa.

Resultatene kan tyde på at nordmenn er mer selvkritiske og det kan være en stor fordel.

– Hvis du er usikker på om du greier å avdekke svindel-e-poster, vil du sannsynligvis være mer kritisk før du trykker på en lenke eller et vedlegg i en e-post, sier Wieringa. 

Svindel i mange kanaler  

På spørsmål om hvor sikker man er på at man vil oppdage svindel på SMS, telefon eller meldinger i sosiale medier, er det på tvers av landene rundt 80 prosent som er ganske eller veldig sikre på at de vil oppdage det, mens rundt 20 prosent er usikre.

Les også: Halvparten vet ikke om eposten er hacket

Også her skiller Norge seg fra de andre landene, ved at nordmenn er mer usikre. 56 prosent av nordmenn er sikre på at de vil oppdage slik svindel, mens hele 44 prosent er usikre.

– Her er litt flere usikre også i de andre landene, men i de andre landene er folk fortsatt betydelig mer sikre enn nordmenn på at de vil oppdage slike svindelforsøk, sier Wieringa

Les også: Ny svindelmetode: Tappet over 600.000 kroner fra ofrenes kontoer

Hun legger til at både SMS, telefonanrop og sosiale medier brukes flittig av svindlere, og oppfordrer folk til å være kritiske også når man blir kontaktet i disse kanalene. 

Flest lurt av svindel-e-post

KnowBe4 har også undersøkt hvor mange som mener at de aldri har latt seg lure av noen form for nettsvindel.

På tvers av alle de seks landene svarer 48,5 prosent at de ikke har latt seg lure, mens 41 prosent av nordmenn svarer det samme.

Les også: Politiet advarer: Over 1000 unge menn lurt for millionbeløp i kynisk organisert tippesvindel

Blant nordmennene som innrømmer at de har blitt lurt, har flest blitt lurt av svindel-e-post.

Nettvett.no-tips om e-post-svindel:

Nettstedet Nettvett.no er et nettsted i regi av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) hvor man finner informasjon, råd og veiledning om sikrere bruk av Internett. De har en egen seksjon på «Nettvett-regler»

Svært mye av svindel og virus når oss gjennom e-post. Ta deg tid til å tenke gjennom følgende:

  • Har jeg forventet denne e-posten?
  • Stemmer avsenderadressen?
  • Ser selve meldingen troverdig ut?
  • Ser lenker og vedlegg trygge ut?

Klikk aldri på lenker i e-post og sms for å legge inn personopplysninger på siden du kommer til. Gå heller inn på virksomhetens nettside.

Spiller innholdet i meldingen på følelser som tillitt, frykt eller fristelser, samtidig som den prøver å få deg til å gjøre noe, så er dette kjente tegn på svindelforsøk.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com