in ,

Nordmenn reiser som aldri før

Image by Jan Vašek from Pixabay

Ferske tall fra Telenors mobilnett viser at nordmenn er mer reiselystne enn på lenge, til og med sammenlignet med før pandemien. 

I mai var roaming fra norske kunder i EU hele 88 prosent høyere enn mai 2019. Og en ny mobilitetsanalyse viser at Norge nærmer seg normaltilstand.

– Etter to år med pandemi er det liten tvil om at de fleste oss har kjent på en stor reiselyst. Det bekrefter også våre tall, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.


Svensker roamer mest i Norden

Selv om nordmenn reiser som aldri før, viser Telenors statistikk at reiselysten er større blant våre nordiske naboland.

– Roamingen har eksplodert blant nordmenn, men dersom vi sammenligner med våre naboland, så er det fortsatt store forskjeller. Dersom vi sammenligner mai 2022 med mai 2019, så ser vi at økningen blant svenskene er på hele 134 prosent. Finland har en økning på 133 prosent mens Danmark har en økning på 116 prosent. Med andre ord, det er mange skandinaver å finne utenlands i sommer, sier Amundsen og legger til:

– Samtidig ser vi at utenlandsk turisme i Norge er tilbake for fullt. Våre tall viser at nivået av besøkende turister allerede er oppe i 2019-nivå. Det er gode nyheter for det som har vært en hardt rammet turistbransje.

Norge nærmer seg normaltilstand

Det har gått over to år siden pandemien brøt ut i Norge. Etter flere runder med både restriksjoner og lettelser, viser Telenors tall at samfunnet nå nærmer seg normaltilstand.

– Ifølge vår mobilitetsdata, ser vi at den nasjonale mobiliteten, det vil si bevegelsesmønsteret i samfunnet, ligger på 90 prosent sammenlignet med tilstanden før pandemien brøt ut. Det er en klar indikasjon på at vi har tatt hverdagen tilbake, sier Kenth Engø-Monsen, som er forsker i Telenor Research.

Han benytter mobilitetsdata til å spore bevegelser i samfunnet. Under pandemien ble disse dataene benyttet i et samarbeid med FHI for å se større mønstre om hvordan vi beveger oss og dermed predikere smittespredning. Dette har også vært brukt til å forstå spredning av dengue virus og malaria i Asiatiske land.

– Selv om vi nærmer oss normaltilstand, er det likevel tydelig at pandemien har satt sine spor. Omtrent halvparten av alle kommuner er på et aktivitetsnivå som likt eller høyere enn før pandemien, sier Engø-Monsen og legger til:

– Noen kommuner har høy mobilitet, andre har lav mobilitet. Det er helt naturlig. Samtidig kan noe av årsaken til at vi registrerer et lavere aktivitetsnivå være på grunn av økt digitalisering og hyppigere bruk av hjemmekontor.

Størst oppgang i Geiranger

Sammenlignet med i fjor har Geiranger økt antall besøkende fra utlandet med hele 448 prosent. I tillegg har norske besøkende økt med 97 prosent.

På andreplass kommer øykommunen Træna som opplevde en oppgang av besøk fra utlandet på 389 prosent, mens antall norske besøkende sank med 5 prosent.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Legen om den totalt usannsynlige graviditeten: – Om hun hadde spilt Lotto ville hun vært en meget rik dame

Denne landsbyen har kommet på en helt genial løsning for å få bukt med råkjøring