Hjem Kosthold Nordmenn spiser for lite nøtter – forbruket bør dobles

Nordmenn spiser for lite nøtter – forbruket bør dobles

Selv om helsefordelene ved et inntak på 30-60 gram nøtter daglig er godt dokumentert, spiser nordmenn fortsatt for lite nøtter. Tall fra Helsedirektoratet viser faktisk at nordmenn i snitt får i seg kun åtte gram per dag.

I rapporten «Norsk Kosthold 2020» fra Helsedirektoratet er det dokumentert at nordmenns forbruk av nøtter de siste ti årene har endret seg lite og stabilisert seg på rundt åtte gram daglig. Samtidig har forbruket av annen sunn mat, slik som frukt og bær, grønnsaker økt kraftig.

Det er mange gode grunner til å spise nøtter. Nøtter er næringsrik mat som inneholder de fleste vitaminene og mineralene som kroppen trenger. De er en av hovedkildene til ALA omega-3 fettsyrer, og bidrar til beskyttelse mot Alzheimers, demens, diabetes og hjerte-og karsykdommer.

Trenger du inspirasjon for å økte inntaket? Kampanjen «I love fruit and veg from Europe», som er delfinansiert av EU, har som mål å spre insprirasjon og kunnskap for å øke forbruket av europeisk frukt og grønt i Norge.  

LES OGSÅ: Resultater fra forskning: Valnøtter kan forhindre tarmkreft

Et godt tips for å økte forbruket av nøtter, er å bytte ut kjøttdeigen med en blanding av linser og valnøtter til tacofredagen. Alt du trenger å gjøre er å steke linser og hakkete valnøtter sammen med tacokrydder. Eller, hva med en deilig mac & cheese laget på en ostesaus bestående av cashewnøtter og næringsgjær? Oppskriften til ostesausen finner du under.

Ingredienser

1 1/2 cup rå cashewnøtter (bløtlegg over natta)

3 ss sitronsaft

3/4 cup vann

1 1/2 ts havsalt

1/4 cup næringsgjær

1/2 ts chilipulver

1/2 fedd hvitløk

1/4 ts gurkemeie

1 ts dijonsennep

Valgfri pasta (nok til fire personer)

Sopp (én pakke)

En halvt oppskåret brokkolihode 

Fremgangsmåte:

Stek sopp i en panne sammen med rikelig med salt. Bak brokkolien i ovnen sammen med olivenolje, salt og pepper. Mens du venter på at brokkolien skal bli ferdig heller du alle ingrediensene for sausen over i en blender. Blend til du får en kremete konsistens. Smak til med krydder. Kok opp pasta bland sammen med brokkolien, soppen og ostesausen. Nyt!

Til dessert kan du lage penøttsmør-cookies eller bytte ut ostekakebunnen med en bunn laget av nøtter, dadler, havregryn og kokosnøttolje. 

Visste du at nøtter også kan bruker i hjemmelaget og fuktighetsgivende ansiktsmaske? Miks seks valøtter i en blender og rør pulveret sammen med to spiseskjeer most banan. Rør inn en spiseskje honning til du får en jevn masse. Smør massen jevnt over ansiktet ditt og la den være på i ca 20 minutter før du skyller av med varmt vann. 

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com