lørdag, juni 12, 2021

Norge er 1 av 3 land uten overdødelighet under pandemien

Mest lest nå

Danmark, Norge og New Zealand er de eneste av 29 såkalte «høyinntektsland» der antallet døde ikke var høyere i pandemi-året 2020 enn tidligere år uten koronapandemi.

Dette viser en studie som nylig er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ, skriver Videnskab.dk.


RELATERT: Så lenge overlever koronaviruset på ulike overflater

– Studien bekrefter at coronavirus har et stort dødelig potensial hvis det frigjøres. Noen land har vært gjennom en enorm overdødelighet, sier professor i epidemiologi ved Roskilde universitet, Lone Simonsen til det danske nettstedet etter å ha lest studien. Hun mener tallene rettferdiggjør at Danmark har tatt så drastiske skritt som de har gjort.

RELATERT: Koronaviruset forårsaker mystisk barnesykdom

I studien sammenlignet forskerne dødeligheten under koronapandemien med historiske data om antall dødsfall i forskjellige land i år, da det ikke var noen nye virus i omløp. Det er en anerkjent metode for å måle hvor mange ekstra dødsfall en epidemi forårsaker, sier Lone Simonsen.

USA hardest rammet

Målt etter det totale antallet ble den høyeste overdødeligheten registrert i USA, hvor 458 000 flere enn forventet døde i 2020.

Etter USA følger Storbritannia med 94.400 ekstra døde i 2020. I Italia, døde 89.100 flere enn vanlig. Spania hadde 84.100 ekstra dødsfall, og i Polen døde 60.100 flere enn i et normalår.

RELATERT: Legene har begynt å oppdage senskader av koronaviruset – ikke bare lungene som kan ta skade

Studien er ennå ikke publisert i et vitenskapelig tidsskrift – dette betyr at den ikke har blitt fagfellevurdert og kvalitetsstemplet av fagfeller. Den er basert på beregninger av overdødelighet i 89 land som forskere har kunnet skaffe data fra.

Studien viser – ifølge Lone Simonsen – at dødeligheten i de mest berørte landene i løpet av 2020 var opptil 114 prosent høyere enn normalt. Den høyeste overdødeligheten har blitt registrert i Peru. Russland, Bulgaria og Mexico ble også svært hardt rammet.

RELATERT: Trump og teamet hans anslår at 100,000 til 240,000 vil dø av Koronaviruset

Forskerne konkluderer med at mange land hittil har underrapportert antall koronadødsfall. I gjennomsnitt er dødsraten over hele verden minst 1,6 ganger høyere enn rapportert, anslår de.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter