in

Norge er igang med å lage ordning for vaksinepass

Helse- og omsorgsdepartementet jobber med et vaksinebevis som følger internasjonale anbefalinger.

Helsedirektoratet og FHI sendte over anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet om å opprette en ordning for vaksinebevis som oppfyller internasjonale standarder. Nå skriver VG at dette arbeidet er i gang.

Departementet vil foreløpig ikke komme med flere detaljer rundt hvordan dette vaksinebeviset skal kunne brukes, og når det er klart.


– Vi har allerede et vaksinasjonskort på helsenorge.no og jobber nå med å videreutvikle dette til et vaksinebevis som følger internasjonale anbefalinger, skriver statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til VG.

fly
Foto: Canva

Korkunc forteller videre at oppdraget omhandler den tekniske løsningen og hvordan den skal utvikles.

– Bruken av vaksinepass vil bli diskutert senere. Foreløpig legges det opp til at det skal brukes som bevis på vaksinasjon for medisinske formål, sier Korkunc i e-posten.

Mandag sa EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, at hun vil legge fram et forslag om vaksinepass i løpet av mars.

Von der Leyen ser for seg et digitalt vaksinepass som lar personer dokumentere at de er vaksinerte mot covid-19. For de som ennå ikke har fått vaksine, kan passet inneholde opplysninger om prøveresultater, sier hun i Twittermeldingen. Hun understreker også at passet vil respektere datasikkerhet og personvern.

Island har allerede digitale vanksinepass for sine innbyggere, og i månedsskiftet januar/februar ble det klart at Danmark ville følge etter.

I Island fungerer ordningen med vaksinepass slik at vaksinerte får et digitalt sertifikat som de kan legge frem i grensekontrollen – dermed skal man bli unntatt reiserestriksjoner.

En av utfordringene er å få internasjonal anerkjennelse av disse passene, og med den referansen valgte Norge på dette tidspunktet å innta en «vent og se»-holdning.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Thor Haavik

«Farmen»-Thor etter omstridt fest: – Jeg beklager

Fra butikk til nett – nettbutikken tar over