Hjem Helse Norge får 100.000 ekstra Moderna-doser – og strammer inn på reiseråd fra natt til mandag

Norge får 100.000 ekstra Moderna-doser – og strammer inn på reiseråd fra natt til mandag

Gjennom EU-samarbeidet får Norge kjøpe ytterligere 100.000 ekstra vaksinedoser fra Moderna. Dosene kommer som følge av at Bulgaria ikke lenger har behov for dem.

Dosene kommer i tillegg til de over 1,35 millioner dosene vi den siste måneden har fått ekstra fra enkelte land i Øst-Europa, herunder Polen.

Det er forventet at de 100.000 dosene vil hentes i Bulgaria på fredag. De vil deretter bli fordelt ut til kommunene i uke 35 sammen med det resterende volumet av vaksiner fra avtalen med Polen.

Les også: Immunolog med advarsel til alle som ikke tar vaksinen

Takket være samarbeidet med blant andre Bulgaria og Polen vil vi nå se en betydelig framdrift i det norske vaksinasjonsprogrammet.

– Jeg er glad for denne nye avtalen. Den er nok godt et eksempel på hvordan samarbeid på tvers av landegrensene gjør at vi kan bekjempe pandemien raskere, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Disse dosene er en del av EUs felles innkjøpsordning.

Les også: Større bryster av Pfizer-vaksinen – kan det stemme?

Norge har fått følgende ekstra doser gjennom EU-samarbeidet den siste måneden ut over de 100.000 dosene vi nå får fra Bulgaria:

100.000 Pfizer-doser fra Litauen

258.000 Pfizer-doser fra Bulgaria og Romania

1.000.000 Moderna-doser fra Bulgaria

Nye Reiseråd

Samtidig har Regjeringen besluttet at det innføres innreiserestriksjoner og karantenekrav for flere regioner i Norden, to land i Europa, samt enkelte tredjeland.

Les også: Akutt hjerteposebetennelse er en mulig bivirkning av koronavaksinen

Bakgrunnen for vurderingen er en oppdatert faglig vurdering fra FHI av smittenivået, opplyses det.

Hensikten er å redusere faren for importsmitte. Alle endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 23. august.

Endringene vil fremgå av covid-19-forskriften og det interaktive kartet på FHI.no fra og med mandag 23. august.

Dette innebærer fargekodene

Fullvaksinerte eller personer som har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene og kan dokumentere det med et godkjent koronasertifikat er unntatt innreisekarantene, trenger ikke å ha med attest på negativ test eller fylle ut innreiseregistreringsskjema eller ta test på grensen.

Les også: Kvinner rapporterer om flere bivirkninger av vaksiner

Dette gjelder uavhengig av hvilket land man kommer fra.

Folk som er uvaksinerte eller bare har en vaksinedose må som minste krav fylle inn inreiseskjema og testes ved grensen ved ankomst.

Les også: Hvilken Covid-vaksine er best?

Uten et grønt koronapass er det begrenset hvem som har adgang til å reise inn i Norge fra land med oransje og rød fargekode. Reglene ved innreise er de samme enten landet man kommer fra er oransje eller rødt, og ikke har et gyldig vaksinepass. Da må man fremvise attest på en negativ test ved innreise, teste seg på grensen og gjennomføre innreisekarantene.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com