Vaksinene som er tilgjengelige bør gis til de som har vært utsatt for smitte, mener Folkehelseinstituttet (FHI).
Norge er forespeilet å få 1400 vaksiner til bruk i forbindelse med apekopputbruddet.
Legemiddelmyndighetene har godkjent denne vaksinen til bruk mot apekopper som en to-dose-vaksine, slik at det er nok vaksiner til å fullvaksinere 700 personer med denne leveransen.
Vaksinene er forventet å komme til Norge i løpet av august, og FHI har gitt en anbefaling om bruk av disse.
– Det bør være et mål at grupper i Norge med særlig økt risiko for å bli smittet av apekopper blir tilbudt vaksinasjon, sier assisterende direktør Geir Bukholm.
Han legger til at det i første rekke vil være menn som har sex med menn og som praktiserer usikker sex med mange eller tilfeldige partnere.
– Dersom vaksinasjon er så effektivt mot smitte og sykdom som antatt, vil dette kunne påvirke epidemien i Norge og redusere sykdom, sier Bukholm.
Folkehelseinstituttet har anbefalt Helse- og omsorgsdepartementet, som til syvende og sist er de som fatter beslutning på vaksinestrategien, å benytte det svært begrensede antallet doser til å vaksinere høyrisiko nærkontakter til de som er påvist smittet. Det vil typisk være seksualkontakter, husstandsmedlemmer og andre med betydelig eksponering.
FHI ønsker at nærkontakter som har høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom dersom de er smittet skal prioriteres. Grupper med økt risiko for alvorlig forløp er små barn, gravide og immunsvekkede. Formålet er å forebygge alvorlig sykdom.
På lengre sikt, gitt tilgang på flere vaksinedoser, bør personer med særlig høy risiko for å bli smittet prioriteres for vaksinering.
Folkehelseinstituttet understreker at vurderingen er basert på dagens situasjon, kunnskap og tilgang til et svært begrenset antall vaksiner. Ved endringer i disse forutsetningene vil FHI gjennomføre ny vurdering og komme med oppdaterte anbefalinger