onsdag, mai 19, 2021

Norge får en halv million ekstra Pfizer-vaksiner

Mest lest nå

Pfizer/BioNTech vil levere 50 millioner ekstra doser til EU før juli. Norges andel vil være rundt 550.000 ekstra doser.

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström forhandler om vaksinedosene for EU, og det er han som sikrer vaksiner til Norge via Sverige. Nå bekrefter både han og EU-kommisjonen ifølge TV 2 at det vil komme 50 millioner ekstra vaksinedoser i andre kvartal, altså før juli.


De ekstra vaksinene kommer som en god nyhet dagen etter at Johnson & Johnson opplyste at de stopper utrullingen av Janssen-vaksinen i EU mens de undersøker blodpropp-tilfeller som mistenkes å ha en sammenheng med vaksinen.

– Det vil kunne få innvirkning på vaksinetempoet om de ikke kommer. Dersom både AstraZeneca og Johnson & Johnson uteblir, vil vaksineringen kunne være ferdig 8-12 uker senere, forutsatt at andre vaksiner leverer som avtalt, sier Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier ifølge TV 2 på en pressekonferanse onsdag ettermiddag at de ekstra dosene egentlig skulle bli levert i slutten av året, og opplyser samtidig at EU forhandler om kjøp av vaksiner for de kommende to årene. Totalt skal det dreie seg om 1,8 milliarder doser. Inneværende år har EU signert kontrakt for kjøp av 600 millioner doser.

– Vi må fokusere på teknologier som har vist hva de er verdt, sier von der Leyen.

Avgjørelse om Astra Zeneca

Torsdag kommer det en endelig beskjed fra Legemiddelverket om de vil fortsette å vaksinere med Astra Zeneca-vaksinen.

Danmark besluttet i dag som det første EU-landet å slutte å bruke vaksinen. Men de som har blitt vaksinert med den første dosen vil vaksineres med den andre. Det melder VG.

Danmark var også det første landet som valgte å sette vaksinen på pause etter at en 60 år gammel kvinne døde av blodpropp etter at hun ble vaksinert.

Norge var blant de mange landene som fulgte etter. Flere land har nå valgt å gjenopptatt bruken av Astra Zeneca-vaksinen på enkelte aldersgrupper.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter