in ,

Norge godkjenner svensk og finsk Nato-medlemskap

Foto: Arbeiderpartiet

– Med Sverige og Finland i Nato får vi en enda sterkere forsvarsallianse i Europa. Det har aldri vært viktigere. Det betyr også et tryggere og sterkere Norden, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

I Natos hovedkvarter ble i dag protokollene om at Finland og Sverige kan tiltre som medlemmer i Nato undertegnet. Samtidig godkjenner de øvrige nordiske landene tiltredelsen –  felles uttalelse fra statsministerne i Danmark, Island og Norge.

– Med Stortingets forhåndssamtykke, undertegnet jeg i dag dokumentene som bekrefter Norges støtte til Finland og Sveriges medlemskap i Nato. De blir levert i morgen til det amerikanske utenriksdepartementet, og fullfører dermed Norges del for å godkjenne to nye allierte. Det er en tydelig nordisk støtte til at våre naboland formelt blir nye allierte i Nato, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding fra Regjeringen.


Med overleveringen til USAs utenriksdepartement er alle Norges oppgaver knyttet til ratifikasjonen fullført. Sverige og Finland blir medlemmer av Nato først etter at alle 30 medlemsland har ratifisert.

– Dette er en historisk dag for Finland, Sverige, Nato og for euro-atlantisk sikkerhet, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ifølge NRK under Natos pressekonferanse tidligere tirsdag.

Ifølge Nettavisen la Stoltenberg også til overfor NTB at han forventer denne prosessen vil gå hurtig.

– Vi ser framover. Medlemskapet med oss og Sverige vil styrke alliansen. Vi ser framover for å beskytte de nord-atlantiske interessene, sa Finlands utenriksminister. Pekka Haavisto til NTB ifølge Nettavisen.

Sveriges utenriksminister Ann Linde var også storfornøyd.

– Som et fremtidig medlem kommer vi til å bidra til å øke sikkerheten for alle medlemmer. Å bli med i Nato er den beste veien for å holde det svenske folket trygge, sa hun.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemd i oljestreiken – peker på Russland

Hund reddet eieren fra å drukne