in ,

Norge har gitt mer våpen til Ukraina

Norge har donert ytterligere om lag 2000 panservernvåpen av typen M72 til Ukraina.

Dette kommer i tillegg til beskyttelsesmateriell og om lag 2000 panservåpen som ble sendt til Ukraina tidligere.

Våpnene er donert til Ukraina for å bistå til at de kan forsvare seg mot Russlands invasjon.


– Ukraina har siden invasjonen begynte bedt flere land om militært utstyr slik at de kan forsvare seg mot russiske styrker som angriper både sivile og militære mål. Norge har, i likhet med flere andre land, besvart henvendelsen med en ytterligere donasjon av panservernvåpen som kan brukes mot invasjonsstyrkene, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Russlands brutale krig har rammet Ukraina og sivilbefolkningen der hardt, og regjeringen fordømmer Russlands angrep på det sterkeste.

– Ukraina er avhengig av våpenstøtte fra andre land for å fortsette motstanden mot Russlands folkerettsstridige angrep. Dersom Ukraina lykkes i å slå tilbake Russlands angrep, vil det både sikre ukrainsk suverenitet og bidra til å opprettholde normen om fredelig konfliktløsning og respekt for landegrenser i Europa, sier forsvarsministeren.

Våpnene er allerede sendt til Ukraina.

Zelenskyj talte til Stortinget

Nyhetene om at Norge har donert mer våpen kommer samme dag som Ukrainas president holdt en videotale til Stortinget.

Ukrainas president minnet om hvilken nabo Norge og Ukraina deler grenser med, før han tryglet de norske folkevalgte om «mer våpen for å kjempe for Ukrainas frihet» og ba Norge huske på historien.

– Vi har ikke felles grenser, men vi deler en nabo som ikke deler våre verdier, sa den ukrainske presidenten ifølge Aftenposten til Stortinget.

Zelenskyj startet ifølge avisa med å fortelle om russiske angrep på sykehus og boliger.

– Russiske bomber rammer byene våre, sivil infrastruktur. Dag og natt. Det er ingenting som stanser dem. De angriper alle, sa Zelenskyj ifølge Aftenposten.

Han pekte på at ødeleggelsene og de menneskelige lidelsene i Ukraina er enorme. Det nøyaktige tallet på døde er ukjent, men Zelenskyj sa at tusenvis av sivile og barn er blitt drept.

Høyre-leder Erna Solberg tok til tårene under talen.

– Det var en sterk opplevelse. Zelenskyj er en politikerkollega av oss og er tvunget til å søke tilflukt i et bomberom i en by i vår verdensdel på grunn av Russlands invasjon, sier Solberg til Dagbladet.

Stående applaus

Etter Zelenskyjs tale reiste et samlet Storting seg og ga stående applaus. På Twitter har Audun Lysbakken delt en video av hendelsen og skriver:

«Sterk stund i Stortinget i dag. Stående applaus for president Zelenskyj og hans tale fra Kyiv. Norge står samlet i solidaritet med Ukrainas frihetskamp.»

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Ny studie: Mikroplast er for første gang funnet i menneskeblod

Han synger «Hallelujah» i bryllupet – så skjer det noe spesielt i altergangen som rører alle til tårer