Næringsminister Cecilie Myrseth har nettopp signert en ny og historisk frihandelsavtale med Ukraina.
Avtalen markerer et stort skritt for både det krigsherjede landet og for norsk næringsliv – og sender samtidig et sterkt signal om solidaritet og økonomisk samarbeid.
– Dette er en viktig milepæl. Avtalen er et viktig bidrag til å styrke Ukrainas integrering i det europeiske markedet, og vil bidra til å øke Ukrainas motstandskraft, økonomiske utvikling og vekst, sier Myrseth i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Småbedrifter og digital handel i fokus
Avtalen er inngått mellom EFTA-landene – Norge, Island, Liechtenstein og Sveits – og Ukraina, og har et særlig fokus på å styrke små og mellomstore bedrifter. Myrseth fremhever at Ukraina er sterke på digitalisering og e-handel, og at avtalen legger til rette for at flere nye bedrifter kan vokse frem.
– Det er ekstremt viktig for Ukraina å få økonomien opp å gå og få bedrifter til å fungere. Avtalen vil bidra til det, sier næringsministeren til VG.
Hun understreker også at avtalen ikke vil gå på bekostning av norsk landbruk.
– Denne avtalen er god også for Norge. Ingen skal være bekymret for norsk landbruk eller andre sektorer, sier hun.

Sterkt økonomisk samarbeid
Tallene viser at handelen mellom Ukraina og EFTA-landene var verdt hele 1319 millioner euro i 2024, og det er Norge som har størst eksportandel. Blant våre viktigste eksportvarer til Ukraina er fisk og skalldyr, legemidler og kjøretøy. Ukraina eksporterer på sin side edelstener, møbler, klær og vegetabilske oljer til EFTA-landene.
Avtalen inneholder nye kapitler om digital handel, bærekraft, offentlig innkjøp og forbedret markedsadgang, også for enkelte landbruksvarer.
Ukraina: – Avtalen er uvurderlig
Ukrainas økonomiminister Yuliia Svyrydenko uttrykker stor takknemlighet for støtten fra EFTA-landene:
– Støtten som Ukraina har mottatt fra EFTA-statene er uvurderlig. Vi er sikre på at denne moderniserte frihandelsavtalen vil gi konkrete fordeler for Ukraina og EFTA-statene, ved å åpne opp nye muligheter og bidra til økt levestandard for våre folk i disse utfordrende tider, sier hun.

Oppfordrer norske bedrifter til å satse
Myrseth var nylig i Kyiv sammen med representanter fra norsk næringsliv for å fremme handelsmuligheter og støtte gjenoppbyggingen av Ukraina.
– Norsk næringsliv er ivrige etter å bidra, både nå og etter krigen. Den nye avtalen er et tydelig signal om at vi skal satse i Ukraina, sier Myrseth.
Blant aktørene som allerede er inne i landet, er Scatec – som er den tredje største produsenten av fornybar energi i Ukraina. Bergen Engines har også sikret seg store kontrakter for levering av kraftgeneratorer.
– Energi, infrastruktur og boligbygging er områder hvor Norge har mye å bidra med, sier Idar Kreutzer fra NHO, som også deltok på reisen til Kyiv.