Hjem Nyheter Norge vil sende stridsvogner til Ukraina

Norge vil sende stridsvogner til Ukraina

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Regjeringen støtter donasjon av stridsvogn til Ukraina, og Norge skal bidra i en slik donasjon.

– Vi er nå i tett dialog med allierte og Ukraina om hvordan Norge kan bidra på en best mulig måte. Vi jobber så raskt vi kan for å stille opp for Ukraina. Norge har bidratt tungt gjennom 2022 og vil fortsette å støtte Ukraina i 2023, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding fra Regjeringen.

Les også: Den gamle brannbilen fra Førde får nytt liv i Ukraina

I tillegg til selve stridsvognene vil det være et stort behov for logistikk-støtte, reservedeler og opptrening av ukrainsk personell.

– Det er viktig at vi koordinerer oss med allierte og partnere slik at hjelpen i sum blir mest mulig virkningsfull for Ukraina, sier Gram.

Les også: Ber teleselskapene om mobildugnad for Ukraina

Norges bidrag vil skje i tett dialog med Forsvaret.

– Vi gjør avveininger med tanke på våre egne behov og beredskap. Nå er det riktig å ta noe av eget materiell for å støtte Ukraina. Det er viktig for norsk sikkerhet at Russland ikke vinner fram med sin aggresjon mot Ukraina. Situasjonen påvirker også norsk og europeisk sikkerhet, sier Gram.

Ukraina trenger internasjonal støtte både sivilt og i form av militært materiell og trening av egne styrker. Regjeringen planlegger nå et større bidrag som skal gå over flere år.

Les også: Energikrise og Ukraina preget statsministerens nyttårstale 

Norsk militær støtte til Ukraina består av donasjoner av militært materiell fra egne lagre, tilskudd til internasjonale samarbeid, donasjon av fabrikknytt materiell og opplæring av ukrainsk militært personell.

I tillegg tilbyr Norge å trene opp ukrainske spesialister innenfor sanitet, skarpskyting og lagførertrening.

Norge bidrar allerede til opplæring av ukrainske soldater gjennom operasjon Interflex i Storbritannia. Denne innsatsen fortsetter i 2023, og antallet instruktører vil øke.

Norge bidrar også med økonomisk støtte og instruktører til EUs treningsmisjon, og Norge vil bidra til å trene opp ukrainske eksplosivryddere.

Les også: Stoltenberg: Tror atomretorikken har som mål å presse Nato til å slutte å støtte Ukraina 

Treningen av ukrainske spesialister skal gjennomføres i Norge. Den vil etter planen starte opp denne våren og gjennomføres i flere runder gjennom 2023.

– Treningen vil komplementere de andre treningsinitiativene. Vårt bidrag vil gi en styrking av den samlede treningsinnsatsen og vil bli tatt godt imot av både Ukraina og våre allierte. Vi vil bidra raskt til å øke evnen til ukrainske soldater og øke det totale antallet soldater vestlige land kan trene, sier Gram.

Ukraina vil ha et betydelig behov for militær støtte fremover og trening en viktig del av denne støtten.

Les også: Elleve måneder siden krigen startet: Mer enn 300.000 drepte og skadde

– Ukraina trenger flere og bedre trente soldater for å kjempe mot de russiske invasjonsstyrkene. I tillegg har de behov for å øke sin kompetanse innen flere fagfelt. Det er viktig at Norge tar sin del av dette og bidrar der vi kan, sier Gram.

Regjeringen vil fortsette å støtte Ukraina så lenge det er nødvendig.

– Det arbeides fortløpende med flere donasjoner og bidrag, både direkte fra Norge og gjennom samarbeid med andre land. Regjeringen planlegger en større hjelpepakke til Ukraina som skal gå over flere år, sier Gram.  

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com