Hjem Fremhevet Norges eldste er død

Norges eldste er død

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Gudrun Nymoen var Norges eldste person. 110-åringen var 8 år da spanskesyken kom til Norge. Nå er hun død.

Gudrun Nymoen var en av få i Norge som husker spanskesyken. I et intervju med TV2 fortalte hun i mars hun at hun og søsknene ble syke. Men hun kom seg gjennom spanskesyken. Hun er en av få i landet som opplevde både spanskesyken og koronapandemien.

De siste 10 årene har Gudrun bodd på Osen Pensjonistheim, hvor hun også døde torsdag 8. juli. Det melder Østlendingen.

For rundt ett år siden stilte Nymoen opp i en reportasje med TV 2. Den gang snakket hun om livet, og om hvordan det var å være Norges eldste.

– Andre snakker mye om alderen min. Men det tenker ikke jeg så mye på. Jeg føler meg omtrent som før, sa hun.

Gudrun Nymoen. Faksimile: TV2

Mellom 50 og 100 millioner døde

Da spanskesyken kom var det barn og unge voksne som var mest utsatt. En av teoriene til at de var ekstra utsatt er ifølge Store Norske Leksikon at eldre antagelig hadde blitt utsatt for et lignende virus tidligere og derfor hadde noe immunitet.

Unge voksne har dessuten sterkt immunforsvar som overreagerte i møtet med viruset bak den fryktede sykdommen som herjet i 1918 og 1919 krevde 15.000 liv i Norge. På verdensbasis døde mellom 50 og 100 millioner mennesker.

Navnet spanskesyken skyldes at spanske myndigheter i mai 1918 var blant de første til å innrømme at det hadde oppstått en ny og mystisk sykdom som hadde smittet både kongen, statsministeren og 30 prosent av befolkningen. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com