Hjem Reise Norgesferien som ikke koster skjorta – med disse eksperttipsene opplever du Nordfjord på budsjett

Norgesferien som ikke koster skjorta – med disse eksperttipsene opplever du Nordfjord på budsjett

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Skyhøye priser på mat, strøm og drivstoff kan gjøre det utfordrende for mange å legge ut på den store Norgesferien i sommer. Men ved noen enkle grep og gode eksperttips kan du få de spektakulære og store ferieopplevelsene for en billig penge. 

Vi har fått eksperttips fra Beate Vik Hauge i Visit Nordfjord som gjerne hjelper dem som ikke har så god råd til å oppleve Nordfjord på budsjett. Og om du tar turen til Nordfjord oppfordrer hun deg til å ta kontakt med henne og kollegene for å få flere tips og råd som er spesialtilpasset ditt behov.

– Vi legger jo ikke skjul på at vi ønsker at våre gjester skal bli lenge i regionen vår og legge igjen mest mulig penger. Men vi forstår også utfordringen mange har av at levekostnadene har økt og det er dyrere å få hverdagen til å gå opp. Med økte priser på mat, drivstoff og strøm har vi stor forståelse for at det kan være utfordrende å legge ut på den etterlengtede norgesferien, sier kommunikasjonsleder Beate Vik Hauge i Visit Nordfjord AS.

For å være helt konkret, tar Hauge oss med på en rundreise i sin egen region – Nordfjord – og viser deg hvordan du kan få en fullverdig norgesferie, uten at det skal gå på bekostning av hus og hjem.

Bading i Ervik. Foto: Saltnwax

Magiske fotturer

Nordfjord er et eldorado for flotte vandreopplevelser som ikke koster en krone. Sommerhalvåret er perfekt for fotturer, og i Nordfjord kan du finne fotturer i spektakulær natur for voksne og barn på alle nivåer.

– Kan godt hende du må ut med en liten parkeringsavgift noen få steder, men det er ikke store summen du må ut med for å stå parkert en hel dag. Så er det bare å knytte på seg fjellskoa, pakke sekken med mat og drikke og legge ut på tur. Vi har et riktig utvalg av turer, enten høye topper som tar pusten fra deg, langs den eksotiske kysten eller på historiske veier, forteller Hauge.

Noen av turene hun spesielt vil gjøre deg oppmerksom på er EggenipaSegestadLotsstøylenTrollenykjenMosekleivhornetHornelen og Skåla.

– Men vi har mer! Her er mange barnevennlige vandreturer og kulturløyper rundt i regionen. Spesielt kan vi nevne Trivselsskogen på Sandane, Harpefossen utenfor Nordfjordeid eller Turløyper Stryn. Man kan også ta en tur til en av våre seks flotte dagsturhytter i Nordfjord, der du kan spise nista og lese høyt til barna fra de mange barnebøkene som ligger her, legger Hauge til.

Spektakulær fottur til Mosekleivhornet. Foto: Mads Jonsson

Rimelig og bra overnatting 

Sammenlignet med utenlandske hotellpriser, er ikke norske hotellpriser spesielt høye og frokosten er ofte inkludert. Men overnatting er likevel noe som ofte gjør et innhogg i feriebudsjettet.

Ifølge Hauge kan du finner overnatting i Nordfjord som gir en helt spesiell opplevelse, og som koster deg lite sammenlignet med annen overnatting.

– Hvis du kombinerer vandring med overnatting, kan turfyret Skongenes fyr (DNT) være et flott valg. Det tar en times tid å vandre ut til dette veiløse fyret. Ønsker du å vandre litt lenger før du slår deg til ro for natten i telt, kan du vandre over fjellet om lag tre timer for å så telte i Vetvika, denne vakre hvite stranden som ligger mot det azurblå havet, forteller Hauge.

Brecampen i Bødalen i Lodalen er også ifølge Hauge et supert valg, hvis du vil kombinere vandring og overnatting ved Bødalsbreen. Her ligger du midt i Jostedalsbreen Nasjonalpark, og du kan sove nærmest under fjellet Lodalskåpa, som blir kalt Vestlandsdronningen.

– Kråkenes fyr er også DNT-priset, her trenger du ikke å gå så langt for å overnatte, men stedet ligger værhardt til og kan være et skue på dager da været slår seg vrang, forteller Hauge.

På fjellet Skåla ligger to andre DNT-hytter som ikke krever store investeringer, annet enn den krevende gåturen opp til 1848 meters høyde over havet. Her ligger majestetiske steintårnet Skåla og søsterhytta Skålabu kun et lite steinkast unna hverandre.

– Her er flotte solnedganger og soloppganger du sent vil glemme. Har du lyst til å overnatte ute i det fri, så tilbyr Gryta Camping tilrettelagt hengekøyer i Oldedalen, langs det grønne Oldevatnet der du kan sove til synet av det brevannet, de frodige fjellsidene med spisse fjell og bretunger, sier Hauge.

Hengekøye er et rimelig alternativ. Foto: Gryta Camping

Selv om det kanskje er fristende å sette opp teltet langs et vann eller elv, så er det viktig å sette seg inn i allemannsretten, fordi det er ikke alle steder det er lov å telte.

Uten mat og drikke…

Duger helten ikke, blir det sagt. Og du kan faktisk handle på den lokale matbutikken for å gjøre ferien din rimeligere. Du kan også lage mat ute, noe som ofte kan gi matopplevelsen «det lille ekstra».

– Det finnes mye gode lokale råvarer i utvalte matbutikke – mat som du enkelt kan ta med og lage utendørs. Men husk at det ikke er lov å gjøre opp ild mellom 15. april og 1. september. Men du kan se etter de tilrettelagte stedene for å lage mat ute. Dersom du vil ha en smak av Nordfjord på turen, så kan du kanskje stoppe innom noen av de små selvbetjeningsbodene langs veien. Langs den vakre Panoramavegen som er verdt en tur i seg selv, kan du stoppe innom boden til Jevnlid Garden og kjøpe med deg spekepølse som kan skape glede rundt matbordet, sier Hauge som et eksempel

Langs veien like i nærheten av Oppstrynsvatnet forteller hun om boden til Breheimen Naturprodukt, der du kan kjøpe den smakfulle honningen eller hjortepølse. Og på Sandane finner du Påldtun sin bod der du finner leskende barndomsminner på glass og flaske.

– Vi har også mange kafeer som tilbyr middag, vafler, is og annet som ikke ligger så høyt i pris. Ellers er drikkevannet vårt så fantastisk og godt at du kan drikke så mye du vil fra springen, sier Hauge stolt.

Opplevelser i kø

Vi har fått eksperttips fra Beate Vik Hauge i Visit Nordfjord som gjerne hjelper dem som ikke har så god råd til å oppleve Nordfjord på budsjett. Og hun oppfordrer alle som tar turen til Nordfjord å ta kontakt for å få flere tips og råd som er spesialtilpasset eget behov.

Det viktige for henne og kollegene er at folk får en god opplevelse, uavhengig av størrelsen på lommeboken.

– Vi ser at det ofte er vel så store opplevelser i de rimeligste alternativene, så det er synd hvis lommeboken gjør at folk blir hjemme i ferien, avslutter Hauge.

Kråkenes Fyr. Foto: Ole Eltvik

Forslag til andre aktiviteter:

 • Besøke Briksdalsbreen, vandre opp til isbreen i dei flotte tilrettelagde løypene. Parkering koster 75. Ellers ligg naturattraksjonen der for alle.
 • Fisketur eller sightseeingtur med Skarstein Fjordcruise og «Isabella» på Nordfjorden.
 • Gratis fiske i Lovatnet
 • Kjøre gamle Strynefjellsvegen (nasjonal turistveg) eller Panoramavegen, vakker utsikt frå begge. Pakk med deg mat og nyt maten på ein dei mange rasteplassene langs vegen.
 • Gå til en av de seks flotte Dagsturhyttene i Nordfjord, her kan du spise nista og lese høyt til barna fra de mange barnebøkene som ligger her.
 • Finn en gård som tilbyr selvplukk av jordbær eller bringbær, fyll korgene med friske og søte bær som har modnet under lange lyse dager og netter.
 • Bading både i elv, vatn, fjord og hav.
 • Klatring på Beachen i Stryn, Haus og Lotsberg i Stad, Sagefloen i Gloppen. Eller buldring i Oldedalen eller Ålfoten (eige utstyr og klatreegenskaper).
 • Stisykling (om du har eget utstyr).
 • Stryn Sommerski (eget utstyr, så kan du både gå på truger/langrenn/topptur)
 • Hjortegarden, Nave Hjortefarm og Hakallegarden.
 • Lamavandring på Stadlandet
 • Har du utstyr med deg så kan du gjere det meste gratis, enten det er kajakk, sykkel, klatreutstyr etc.
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com