Oslos nybiskop Sunniva Gylver har på kort tid blitt et verdensomspennende fenomen.
En video der hun leder yogagudstjeneste har fått millioner av visninger – og mange sterke reaksjoner. Nå svarer hun på kritikken.
Med dreads og nesepiercing er ikke Sunniva Gylver som andre biskoper. Hun bor i en ettromsleilighet på 33 kvadratmeter i Oslo. Et beskjedent bosted for en biskop, men for Gylver er det viktig å leve nært, ærlig og ekte.
– De tar jeg på hver morgen og overgir ham i Guds hender, sier hun i et intervju med Dagbladet om de store englevingene som henger over madrassen i stua. Vingene tilhører hennes avdøde ektemann, Lars-Kristian, som døde av kreft i 2021.
Et liv preget av både tro og tragedie
Sorg har fulgt Gylver tett. Før hun mistet ektemannen, var hun selv nær døden etter en brutal sykkelulykke.
– En bil kjørte over hodet mitt, rev nesten av det venstre øret, knuste kjeven, lagde brudd på begge sider av hodet og punkterte en lunge, forteller hun til avisen.
Tre barn fikk paret sammen, og da faren ble syk, raste verden. Yngstemann var russ. – Det var jo de som skulle dra, ikke vi, sier Gylver.

Videoen som tok av
Men det som virkelig har fått oppmerksomheten den siste tiden, er en reportasje fra nyhetsbyrået AFP. Her blir Gylver filmet under en yogagudstjeneste i Fagerborg kirke, like før hun ble vigslet til biskop.
Videoen har gått viralt på Instagram med over to millioner visninger – og kommentarfeltet koker.
– Jeg har ikke noe problem med å skjønne at folk synes dette er rart og annerledes, og at noen vil tenke at det ikke er kristendom. Men her er yogaposisjonene satt inn i rammen av en kristen gudstjeneste og tilbedelsen rettet mot den kristne guden, forklarer hun til Dagbladet.
Blant kommentarene kalles hun «satans barn» og blir beskyldt for kjetteri. Men Gylver lar seg ikke rikke:
– Særlig når folk skriver «satans barn», med tre utropstegn, tenker jeg at vi nok aldri blir enige uansett, så den kritikken preller nok litt av.
Her kan du se videoen:
Mange mener Gylver representerer en ny, mer inkluderende retning for Den norske kirke. Med bakgrunn som treningsinstruktør og en åpen holdning til alternative uttrykk for tro, ønsker hun å nå flere – også dem som ikke føler seg hjemme i kirken.
– Jeg kommer nok til å fortsette med det selv om jeg har blitt biskop, sier hun om yogagudstjenestene.
📣 Hva synes du om yogagudstjenester i kirken? Del gjerne din mening i kommentarfeltetet vårt på Facebook!