Hjem Forskning Norsk forskning avslører: Bør egentlig menn eller kvinner ta husarbeidet?

Norsk forskning avslører: Bør egentlig menn eller kvinner ta husarbeidet?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Et studie hevder å bevise at kvinner ikke har godt av å gjøre for mye rengjøring. Bakgrunnen finner man i kjemikaliene som tilsettes rengjøringsmidler.

Studiet som stammer fra Universitetet i Bergen har blitt publisert i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Studiet viser at regelmessig rengjøring i hjemmet kan være direkte skadelig for lungekapasiteten til kvinner.

NRK har tidligere omtalt forskningsstudien som faktisk sammenligner skadene kvinnene kan få på lungene med de lungeskadene man kan få ved å røyke 10-20 sigaretter om dagen.

De oppsiktsvekkende resultatene kommer etter at man har studert 6235 kvinner og menn gjennom 20 år. Resultatene viser at selv om man bare rengjør en gang i uken, så kan dette være nok til å skade kvinners lunger.

Ikke skadelig for menn

Foto: Pixabay

Forskningsstudien sier også at rengjøringsmidler ikke har de samme konsekvensene for menns lungekapasitet. Studiet har ikke en klar redegjørelse for hvorfor det er slik, men en forklaring kan være at kvinners lunger er mer mottakelig for de skadelige stoffene som mange rengjøringprodukter inneholder.

Øistein Svanes er doktorgradsstipendiat ved Klinisk institutt 2 på Universitetet i Bergen og førsteforfatter av studien. Til NRK forteller han:

– I andre tilfeller, for eksempel med tobakksrøyk og andre yrkeseksponeringer som trestøv, har man indikasjoner på at det skal mindre til før kvinner utvikler sykdom.

LES OGSÅ: John hjelper ikke sin kone med husarbeid – nå blir han hyllet verden over

Svanes anbefaler at man bør bruke så få kjemikalier som mulig når man rengjør hjemme. Helst bør man bare bruke vann og en mikrofiberklut.

Så da er det bare å tipse din bedre halvdel om å lese denne artikkelen! Du har et særdeles godt argument neste gang dere diskuterer hvem som skal ta rengjøringen!

  1. Barn som gjør husarbeid
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com