in

Norsk Fysioterapeutforbund: Det viktigste du kan gjøre om du har vond rygg

Ryggsmerter. Foto: Tumisu / Pixabay

Mange nordmenn har ryggplager, og det er en rekke årsaker til dette. Men det er én ting Norsk Fysioterapeutforbund peker på som vil hjelpe deg til å bli bedre.

Det er mer vanlig å ha vondt i ryggen i løpet av livet enn å ha en smertefri rygg. sier en av Norges fremste ryggeksperter, professor emeritus Even Lærum, til Klikk.no.

Statistisk sett vil mellom 60 og 80 prosent av oss få vondt i ryggen én eller annen gang i løpet av livet.


Ryggsmerter kan skyldes alt fra små rifter i leddbånd som ikke kan vises på røntgenbilder, til psykososiale forhold, genetikk, overvekt og overreaksjoner fra nervesystemet fordi man har hatt vondt over lang tid. Smertene kan sjelden forklares med én årsak. 

– Mange har nok også hørt historier om hvor farlig det kan være å ha vondt i ryggen. Men for de aller fleste er ikke ryggsmerter mer alvorlig enn å vrikke ankelen. De aller fleste kan bli bedre med egeninnsats, sier leder for idrettsfysiologi og aktivitetsmedisin i fysioterapeutforbundet, Kenneth Martinsen, i et intervju med VG.

Han presiserer at du bør oppsøke profesjonell hjelp for å sjekke om nyoppståtte og kraftige plager varer over tid og smertestillende ikke hjelper. Det samme gjelder om du får poroblemer med vannlating, eller om du får nedsatt muskelkraft eller mister følelser i bena.

– For oss som jobber med dette handler det om å skille mellom det som kan være farlig og det som ikke er det. Farlige ryggplager må behandles deretter. Men for de aller fleste som har vondt i ryggen er den beste behandlingen å være i aktivitet, sier han til avisa.

Martinsen sier det som mange nok har hørt før:  Det dummeste du kan gjøre er å bli liggende på sofaen.

– Kroppen er bygd for bevegelse. Bevegelse øker blodsirkulasjonen, smører leddene, stimulerer hjernen, stimulerer hormonutskillelsen og nervesystemet. Det hjelper kroppen til å ta vare på seg selv, sier han.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

98 fornærmede etter skytingen i Oslo

Ny norsk studie viser hvordan koronavaksinen hindret alvorlig sykdom med omikronvarianten