Hjem Fremhevet Norsk Luftambulanse: Dette må du gjøre om noen drukner

Norsk Luftambulanse: Dette må du gjøre om noen drukner

Det er sommer. Sol, is, kos og selvfølgelig bading. Men det betyr også at vi har høysesong for drukningsulykker. Vet du egentlig hva du skal gjøre dersom du oppdager noen som er i ferd med å drukne?

Ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk druknet 39 mennesker i Norge første halvår i 2021. Statistikken viser at det er klart flest menn som drukner, hittil i år er det 34 menn og 5 kvinner. En overvekt av de druknede er over 60 år.

På søndag (25. juli) var det verdens drukningsforebyggende dag, en dag som skulle rette fokus nettopp på drukning og hvordan man kan unngå det.

– Ingen skal drukne i Norge, sier president Claire Ann Alfonso i Norges Livredningsselskap til Abc Nyheter.

Men slik er det dessverre ikke i dag. Ifølge Trygg Trafikk var det i årets første seks måneder, flere som druknet enn som mistet livet i trafikken i Norge. 39 mennesker druknet, mens 29 personer døde i trafikken.

Hva gjør du når noen drukner?

En av de viktigste tingene vi kan gjøre for å få ned antall drukningsulykker, er å være bevisst på hvordan vi oppdager noen som er i ferd med å drukne, og hvordan vi kan redde vedkommende.

– Det er ikke slik at de som holder på å drukne veiver med armene og lager masse lyd. Det er aldri slik, selv om det er en vanlig oppfatning, forteller sjefslege i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen Sollid.

1. Få personen på land

Han forteller at det absolutt viktigste man gjør er å få personen på land, i sikkerhet. Det neste du gjør er å ringe 113 (last helst ned Hjelp 113-appen allerede nå), da kan nødetaten se din nøyaktige posisjon via GPS.

2. Se etter liv

Når du har fått personen på land og har 113 på høytaler sjekker du etter liv. Om du ikke får respons fra personen, kan det tyde på hjertestans. Du starter da med med hjerte- og lungeredning (se hvordan i videoen nederst i artikkelen).

LES OGSÅ: Datteren døde på tragisk vis under en svømmetur – Nå advarer foreldrene mot den skjulte faren

– Kort fortalt så starter du med å blåse luft inn i pasienten. Løft opp haka slik at du får frie luftveier, klem igjen nesa og så gir du fem innblåsninger. Se etter at brystet løfter seg, sier Sollid.

Stephen Sollid. Foto: Skjermdump Youtube

3. Brystkompresjoner

Etter at du har blåst luft i personen starter du med brystkompresjoner. Husk at her må du bruke mye kraft. Du trykker brystet hardt ned 30 ganger. Holdt et jevnt temp. Norsk Luftambulanse anbefaler at du nynner låta «Staying Alive» for å holde en jevn takt.

Når du er ferdig med 30 kompresjoner, begynner du på nytt. Denne gang tar du to innblåsinger og 30 nye brystkompresjoner.

– Dette gjør du helt til pasienten livner til, eller til hjelpen kommer, sier Stephen Sollid.

Du kan selv se videoen nedenfor hvor det enkelt blir forklart hva det viktigste man må gjøre når noen drukner. Del den gjerne videre – dette er kunnskap som er viktig for alle.

LES OGSÅ: Nordmenn er dårligst å svømme i hele Norden – men nå kommer svømme-tv

Tags:

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com