Forsiden Nyttig Norsk professor: Derfor skal du ikke varme opp gårsdagens pasta

Norsk professor: Derfor skal du ikke varme opp gårsdagens pasta

Vi liker vel alle å være økonomiske og bruke det vi har av mat. Mange av oss nordmenn er også vokst opp med formaningen om at man ikke skal kaste mat. En sunn og etisk riktig tankegang.

Men det er ikke all mat man nødvendigvis skal spare på, eller varme opp igjen.

Reklame

Dagbladet har tatt en prat med professor Per Einar Granum ved NMBU veterinærhøgskole. Han jobber ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi og kan fortelle at man ikke skal varme opp matrester som inneholder eller består av pasta eller ris.

– Ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking, sier Per Einar Granum til Dagbladet.

Bakteriene dør ikke 

Bakteriesporer dannes ved romtemperatur mellom 10 og 48 grader. Dette skjer typisk dersom man blir stående for lenge på kjøkkenbordet eller komfyren. Bakteriene kan utvikle giftstoffer, som i verste fall kan i matforgiftning. Disse bakteriene dør ikke av høy varme, slik som vanlige bakterier gjør. Man tar altså ikke knekken på dem selv om man varmer opp maten på ny.

Man bør ikke varme opp pasta og ris flere ganger.
Man bør ikke varme opp pasta og ris flere ganger. Foto: Pixabay

– De fleste tror kanskje at når en matvare er kokt så er den trygg, men mange forbrukere er ikke klar over at sporedannende bakterier kan overleve gjennom sporene, forteller professoren til Dagbladet.

Videre forteller Granum at de sporedannende bakteriene kan overleve koking i lang tid. Bakterien som dannes heter Bacillus cereus, og  og er den hyppigste årsaken til matforgiftning som blant annet kan gi både oppkast og diaré.

LES OGSÅ
Den kreative moren fletter datterens hår på en ny måte. Nummer 3 er helt nydelig!

– Dessverre viser det seg at når dette toksinet først er dannet, hjelper det ikke å koke og varme opp risen på nytt, sier Per Einar Granum.

Hvordan bør du oppbevare ris og pasta?

Dersom du skal gjenbruke ris og pasta, bør du sette den direkte i kjøleskap etter bruk. Jo lenger maten står ute i romtemperatur, jo bedre vilkår har bakteriene for å utvikle seg. Dersom maten har stått ute hele natten bør man ikke spise av den.

Hvis man har laget spaghetti eller en rett med ris, så gjelder ned å kjøle ned maten med en gang – helst i mindre porsjoner i kjøleskapet så nedkjølingen skjer så fort som mulig.Bacillus cereus formerer seg nemlig lettere i pasta og ris enn i andre matvarer, sier Per Einar Granum til Dagbladet.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Etter Anne Grete Preus bortgang : Ingrid Bjørnov med rørende minneord

I går kom den sørgelige nyheten om at Anne Grete Preus er død. I dag fylles sosiale medier av minneord og kondolanser.  Anne Grete Preus...

Sykepleieren løp ut av rommet da hun så hva som var i pasientens øre

Susie Torres fra Kansas City trodde hun hadde vann i øret, og tok seg en tur til legen. Da sykepleieren sjekket øret hennes, løp...

Hun er 83 år gammel, og hun er kroppsbygger. Se de utrolige bildene

Ernestine Shepherd var ikke spesielt opptatt av noen form for trening som ung. Ikke før hun ble 56 år. Etter det, tok det plutselig...

Ulrikke Falch fikk voldsomt angstanfall – endte på legevakta

Skuespiller Ulrikke Falch (23) har jobbet med en ny tv-serie kalt "F-ordet". Serien har blitt utsatt flere ganger på ubestemt tid. Nå forteller Ulrikke...

Alex Rosén sjokkerer Märtha Louise i radioprogram

Da prinsessen vår nylig var gjest i "Alex Rosén Show" på Radio Rock, mistet hun både munn og mæle av Alex ville AG3-historie. Det mange...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT