Hjem Nyttig Norsk professor: Derfor skal du ikke varme opp gårsdagens pasta

Norsk professor: Derfor skal du ikke varme opp gårsdagens pasta

av Eivind Skår Ertesvåg

Vi liker vel alle å være økonomiske og bruke det vi har av mat. Mange av oss nordmenn er også vokst opp med formaningen om at man ikke skal kaste mat. En sunn og etisk riktig tankegang.

Men det er ikke all mat man nødvendigvis skal spare på, eller varme opp igjen.

Dagbladet har tidligere tatt en prat med professor Per Einar Granum ved NMBU veterinærhøgskole. Han jobber ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi og kan fortelle at man ikke skal varme opp matrester som inneholder eller består av pasta eller ris.

– Ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking, sier Per Einar Granum til Dagbladet.

Bakteriene dør ikke 

Bakteriesporer dannes ved romtemperatur mellom 10 og 48 grader. Dette skjer typisk dersom man blir stående for lenge på kjøkkenbordet eller komfyren. Bakteriene kan utvikle giftstoffer, som i verste fall kan i matforgiftning. Disse bakteriene dør ikke av høy varme, slik som vanlige bakterier gjør. Man tar altså ikke knekken på dem selv om man varmer opp maten på ny.

Man bør ikke varme opp pasta og ris flere ganger.
Man bør ikke varme opp pasta og ris flere ganger. Foto: Pixabay

– De fleste tror kanskje at når en matvare er kokt så er den trygg, men mange forbrukere er ikke klar over at sporedannende bakterier kan overleve gjennom sporene, forteller professoren til Dagbladet.

Videre forteller Granum at de sporedannende bakteriene kan overleve koking i lang tid. Bakterien som dannes heter Bacillus cereus, og  og er den hyppigste årsaken til matforgiftning som blant annet kan gi både oppkast og diaré.

– Dessverre viser det seg at når dette toksinet først er dannet, hjelper det ikke å koke og varme opp risen på nytt, sier Per Einar Granum.

Hvordan bør du oppbevare ris og pasta?

Dersom du skal gjenbruke ris og pasta, bør du sette den direkte i kjøleskap etter bruk. Jo lenger maten står ute i romtemperatur, jo bedre vilkår har bakteriene for å utvikle seg. Dersom maten har stått ute hele natten bør man ikke spise av den.

Hvis man har laget spaghetti eller en rett med ris, så gjelder ned å kjøle ned maten med en gang – helst i mindre porsjoner i kjøleskapet så nedkjølingen skjer så fort som mulig.Bacillus cereus formerer seg nemlig lettere i pasta og ris enn i andre matvarer, sier Per Einar Granum til Dagbladet.

LES OGSÅ: Derfor legger mange en bomullsdott i kjøleskapet

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.