mandag, november 23, 2020

Norsk professor hardt ut mot populær lakrismix: – man burde ikke spise andre mennesker

Mest lest nå

Den populære lakrisblandingen Skippermix får gjennomgå av Gro Ween, som er assisterende professor på Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

I en artikkel publisert i Aftenposten hevder hun at lakrisblandingen både er ‘unødvendige, karikerende og gammeldags’.

«Man burde ikke spise andre mennesker,» siger Gro Ween til Aftenposten.


I posen med lakrisblandingen finner man lakrisansikter som representerer forskjellige etnisiteter. Flere ganger har lakrisblandingen blitt omdiskutert, og i 2014 gjorde produsenten en endring på designet. Den gang var det blant annet et lakrisansikt som forestilte en afrikaner med store lepper, nesering og store lepper.

Slik så noen av ansiktene i lakrisblandingen Skippermix ut i 2014.

Men selv om Haribo endret designet på lakrisansiktene mener den norske professoren at også dagens design er problematisk.

– Det hjelper ikke å bare gjøre lepper mindre eller fjerne en nesering, hvis man opererer innenfor det samme type galleri, sier hun til Aftenposten.

Hun mener det er at problem at man bruker stereotypiske bilder av folkeslag for å selge produkter.

Dagens Skippermix.

Skippermix skal være basert på en historie om en sjømann som seilte de syv verdenshav og traff mennesker fra forskjellige kulturer.

Sjefen i Haribo Danmark, Jannich Dribbern, skriver i en epost til Aftenposten at de aldri har hatt noe intensjon om å støte noen eller være diskriminerende. Han skriver også at debatten om rasisme er viktig og at Haribo kommer til å følge debatten tett fremover.

Hva mener du? Er denne lakrisblandingen for drøy? Burde Haribo endre designet igjen? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter