Lite regn, høye temperaturer og nydelige sommerdager. Visst er det herlig, men er det «bare en god sommer» eller ser vi nå konsekvensene av klimaendringene? Professor og klimaforsker Carlo Aall er ikke i tvil.
Deler av Europa har «stått under vann» tidligere i sommer, og nå kommer det nye hetebølger i det sydlige Europa.
I Spania er det sendt ut farevarsel om ekstreme temperaturer, og man venter seg rekordhøye temperaturer opp mot 48 grader den kommende uken. Hellas har akkurat vært gjennom sin verste hetebølge i nyere tid og på Twitter melder den anerkjente meteorologen Chris Fawkes at nye ekstreme hetebølger vil ramme deler av Europa, Afrika og Nord-Amerika de kommende dagene.
– De neste dagene vil vi trolig se temperaturer rundt 50 grader i Tunisia og 47 grader i sørlige deler av Italia på Sicilia, skriver værmelderen til BBC.
Hva kommer det av?
Også i flere områder av Norge har sommeren vært knusktørr. Bønder på Vestlandet fortviler over vannmangel.
NRK skriver at på målestasjonen Skei i Jølster ble det i juli registrert 31,1 mm nedbør. Dette er 72 prosent mindre enn normalt.
Elver tørker ut og bøndene sliter med å skaffe nok vann til dyr og avlinger.
Carlo Aall jobber som klimaforsker og professor ved Vestlandsforsking. Han forteller til NRK at det ikke er snakk om en «uvanlig god sommer» men at klimaendringene har kommet raskere enn forventet.
– Klimaendringene er her nå. Dette er ikke snakk om naturlige variasjoner, sier han.
Videre viser Aall til rapporten som kom fra FN sitt klimapanel på mandag.
Rapporten er dyster lesning. Den slår fast at klimaendringene allerede har gjort irreversible endringer, som økt havnivå.
– Nå blir det verre for hvert år som går, uttalte lederen for FNs miljøprogram, danske Inger Adersen, da rapporten ble lansert.
Visepresidenten for rapportens arbeidsgruppe 1, Panmao Zhai utaler i en pressemelding at det vil bli verre.
– Klimaendringene påvirker allerede alle deler av jorden på mange ulike måter. Endringene vi nå ser, vil forverre seg etter hvert som temperaturen på jorden stiger, sier han i pressemeldingen.
Den norske klimaforskeren Carlo Aall er bekymret over at man ikke forstår alvoret på politisk nivå.
– Nå har vi enda sikrere kunnskap og klimaendringene går raskere enn vi fryktet, seier han til NRK og forbereder oss på at vi vil få enda mer ekstremvær i fremtiden. Det vil innebære store nedbørsmengder og langvarige tørkeperioder.
– Situasjonen er svært dramatisk. Politikerne bør forstå alvoret, men de fleste av de gjør ikke det, sier Aall til kanalen.
Også Miljødirektoratet roper nå varsku.
– At vi mennesker kludrer til klodens klimasystem, er et ubestridt faktum. Utslippene øker, temperaturen øker og de skadelige effektene øker, i hele verden. Verden har ekstremt kort tid på seg hvis vi skal klare å holde temperaturøkningen under 1,5 grader og unngå de verste konsekvensene av klimaendringene. De valgene vi tar nå, bestemmer hvordan framtiden blir, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Nedenfor kan du se en video de har laget som forklarer rapporten til FN på en god måte.
Hva mener du? Er ekstremværet vi har sett dette året som følge av klimaendringer, eller er det «bare naturlig»? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!