lørdag, desember 14, 2019
Forskning Norske antibiotika-forskere står foran et gjennombrudd: Kan redde tusenvis...

Norske antibiotika-forskere står foran et gjennombrudd: Kan redde tusenvis av liv

-

Hvert år dør 700.000 mennesker i verden fordi de får feil antibiotika. Det brukes også for mye bredspektret antibiotika, hvilket fører til antibiotika-resistens. Men nå kan norske forskere ha funnet en løsning på dette.

Ifølge NRK, tar det i dag mellom to og fire dager å dyrke fram en bakteriekultur for å se hvilken bakterie man står overfor. Men dersom en person er alvorlig syk, kan man ikke vente så lenge med å sette i gang med behandling. Det kan føre til at feil antibiotika brukes, eller at legen tar i bruk bredspektret antibiotika. Det fører igjen til for mye antibiotikabruk, og fare for resistens.

Utvikler en raskere test

«Da bruker leger som regel sin egen erfaring og pasientens historie. Men det er ikke veldig enkelt. Det kan være bare en influensa, sier Rafi Ahmad, professor ved institutt for bioteknologi på Høgskolen i Innlandet, og leder i Bioinformatics and Biodiscovery Research Group, til NRK.

Dersom man kan finne ut tidligere hvilken bakterietype man står ovenfor, vil det bli lettere for legen å finne riktig antibiotika.

Hvert år dør 700.000 mennesker i verden fordi de får feil antibiotika. Foto: Canva

«Første mål er at legen kan behandle pasienten med riktig antibiotika på riktig tidspunkt, sier Rafi Ahmad, som sammen med sine kolleger, nå har utviklet en test som gir svar på 20 timer. Målet er at en skal finne svar innen seks timer. Testen skal tas fra en blodprøve eller en urinprøve i stedet for å bruke tid på å dyrke den fram.

Et stort og alvorlig problem

Ifølge NRK, er farlige bakterier og antibiotikaresistens et stort og alvorlig problem for hele verden. Det er over 30 år siden det ble utviklet en ny type antibiotika. Derfor er det veldig viktig at vi bruker de typene som finnes på best mulig måte.

I USA brukes 60–65 prosent av all antibiotikaen på virusinfeksjoner i stedet for bakterielle infeksjoner. I land i Afrika og Asia er feilbruken hele 90 prosent.

«Altså, vi bruker en stor fotball til å drepe en mygg. Antibiotika som egentlig bare må brukes til farlige bakterier blir brukt til ikke så farlige bakterier», sier Ahmad.

Behandling med antibiotika koster over 1 milliard euro per år. Både kostnaden ved bruk, og antallet mennesker som dør på grunn av resistens, øker.

LES OGSÅ: Mellom 80-100.000 nordmenn lider i dag av demens. I fremtiden kan tallet dobles

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Oppfordrer folk til å demonstrere mot NAV på søndag

"Ja, jeg er en NAV-er, på AAP, og langt fra stolt av det." Slik begynner Ole Johan protesten sin på Facebook. Nå har han...

Hunden har stått i kjetting hele livet sitt. Se den fantastiske reaksjonen når den får se havet for første gang

Schæferhunden Herschel har stått fastbundet og forsømt i en bakgård hele det fem år lange livet sitt. Tennene hans er helt nedslitt etter at...

Dansen til de norske marinerekruttene blir sett over hele verden

Dansen til de norske marinerekruttene tar igjen av på nettet.  Det var under en avslutning for marinerekruttene på Madla i Stavanger at rekruttene valgte en...