in

Norske forskere har dyrket frem menneskehjerne: – Drømte ikke engang om dette

Foto: Laboratoriesenteret, NTNU.

Forskere ved St. Olavs hospital har klart å dyrke frem menneskehjerner. Det kan være revolusjonerende for behandling av mennesker med sykdommer som Parkinson og Alzheimer.

Hjernene dyrker forskerne frem fra hudceller. Etter tre uker, har de dyrket frem en hudcellekultur. Deretter lages en stamcelle. Det tar tre måneder. Stamcellen kan så bli til ulike typer celler, som hjerteceller, leverceller eller hjerneceller, alt ettersom hva man mater den med.

«Det koster to millioner kroner i året å dyrke fram og mate disse hjernene, sier forsker ved NTNU, Magnar Bjørås til TV 2.

Foto: Laboratoriesenteret, NTNU.

Science fiction

«Det er litt science fiction over dette», spør TV 2.

«Javisst, og da jeg startet mine studier drømte jeg ikke engang om dette», sier forskeren, og legger til at han syns det er en smule magi over det som skjer inne i laben.

Mange er utålmodige etter å få en kur mot sykdommer som for eksempel Alzheimer. Men dette er møysommelig arbeid som tar lang tid.

LES OGSÅ: Forskere mener vaksine mot Alzheimers nærmer seg en realitet

«Hjernen er et veldig komplekst organ som vi ennå vet lite om», sier Magnar, og forteller at det nok vil ta 10 til 20 år før det medisinske tilbudet til demensrammede blir bedre og mer effektivt.

«Når det gjelder sykdommen Parkinson, mener jeg det ikke er science fiction å si at vi ikke er langt unna å kunne skifte ut defekte deler av hjernen med friske laboratorieskapte celler», sier forskeren.

Etisk dilemma

Hjernene forskerne lager på St. Olavs hospital er veldig like den menneskelige hjernen, bortsett fra at de mangler blod.

«Mini-hjernene mangler blodårer, og næringsstoffene og oksygen vi får tilført via blod er jo nøkkelen til å lage en mer fullstendig hjerne», forklarer Magnar, og legger til at det bare er et spørsmål om tid før de får til dette.

Et større dilemma er det etiske, om hjernene for eksempel utvikler en egen bevissthet.

«Det er klart, ett stort etisk dilemma kan være: Har de skapte hjernene en egen bevissthet? Dette spørsmålet tror jeg skremmer folk», sier han.

LES OGSÅ: Forskning: Klarer du ikke å gå ned i vekt? Fluorstoffer kan være grunnen

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Kvinnen var plaget med migrene. Da legene fant årsaken, ble hun sjokkert

Aldri før har så mange kjøpt alkoholfritt til jul