100.000 nordmenn lider av demens, de fleste er rammet av den fryktede sykdommen Alzheimers. Norske forskere kan nå ha kommet et viktig skritt nærmere en kur.
– Vi er veldig optimistiske, sier forsker og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Evandro F. Fang, til VG.
Norske forskere mener ifølge avisa at de kan være i nærheten av å finne en kur som kan redusere eller stoppe utviklingen av den fryktede sykdommen Alzheimers demens.
Les også: Grepene som reduserer risikoen for Alzheimers
Rundt 100.000 nordmenn har demens, og den meste vanlige demenssykdommen er Alzheimers, ifølge Helse Norge. Et av de vanligste symptomene er hukommelsessvikt.
Forskerteamet har tidligere funnet ut at cellene til Alzheimers-pasienter klarer ikke kvitte seg med avfallsstoffer. Proteinet amyloid beta samler seg opp som plakk i hjernen til pasienter med den fryktede sykdommen. Ved hjelp av kunstig intelligens (AI) har forskerteamet funnet stoffer som ligner på dem som regulerer renseprosessen i cellene våre.
Les også: Christer Falck mistet moren sin til Alzheimer: – Det var helt jævlig
Maskinene bladde igjennom en liste over 3000 forskjellige kjente stoffer, og fant til slutt frem til både Rhapontigenin og Kaempferol.
– Denne jobben tok tre måneder. Hadde vi brukt vanlige, manuelle metoder, ville det tatt mer enn tre år. Så teknologien med kunstig intelligens gir enorme muligheter til å utvikle medisiner mye raskere enn før, sier Fang til VG.
Les også: Ny forskning: Kryssord, strikking og hagearbeid er medisin i forhold til å forebygge Alzheimers
Da de testet de to stoffene på mus og rundormen C. elegans viste det seg at stoffene bidrar til å begrense hukommelsestap.
– Det vi ser er at den nye behandlingsmåten setter fart på cellenes avfallshåndtering. Deres evne til å rense seg selv øker, sier han og forklarer at det på mange måter kan sammenlignes med at man leier inn ekstra mannskap for å få unna store ryddejobber når det trengs, foteller han til avisa.