Hjem Forskning Norske forskere slår alarm: Reduser barnas fiskeinntak nå

Norske forskere slår alarm: Reduser barnas fiskeinntak nå

En gruppe norske leger og forskere mener at barn og gravide bør redusere inntaket av fet fisk som laks og makrell. Advarselen går på tvers av norske helsemyndigheters anbefalinger om å øke fiskeinntaket.

Miljøgifter finnes i all mat, men fisk er en spesielt stor kilde, ifølge forskerne. Jo fetere fisken er, desto flere miljøgifter inneholder den.

– Barn bør egentlig ikke spise særlig mye fisk i det hele tatt, sier Merete Eggesbø, professor ved NTNU og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Helsedirektoratets synspunkt

Helsedirektoratet anerkjenner at miljøgifter i fisk kan være skadelige, men påpeker at fordelene med å spise fisk oppveier risikoene.

– Det kunnskapsgrunnlaget vi har tilsier at fordelen med å spise fisk er større enn ulempen, sier divisjonsdirektør Linda Granlund til avisen.

Hva er forskerne bekymret for?

Forskere fra ulike universiteter og sykehus har gjennom interessegruppen Miljøgifter og folkehelse forsøkt å øke bevisstheten rundt miljøgifters påvirkning på folkehelsen. De advarer spesielt mot stoffene PFAS og dioksiner som kan påvirke alt fra immunforsvaret til fertilitet.

Eggesbø har forsket på hvordan miljøgifter i morsmelk påvirker barnas helse.

Merete Eggesbø
NTNU-professor Merete Eggesbø. Foto: privat

– Med svangerskap og amming reduseres nivået hos kvinner, men samtidig øker det hos barnet, forklarer hun til VG. Dette kan føre til alvorlige helseproblemer som lav fødselsvekt, ADHD og autisme.

Helsedirektoratets kostholdsråd

De nye kostholdsrådene fra Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer fisk, men nevner ikke at fisk er en hovedkilde til miljøgifter som PFAS og dioksiner. Forskere påpeker at slike stoffer kan lagres i kroppen hele livet og ha langvarige negative effekter.

For å redusere inntaket av miljøgifter, anbefaler forskerne å spise mindre fet fisk og heller velge magrere fiskesorter som torsk fra Barentshavet. De foreslår også å inkludere plantebaserte kilder til omega-3, som valnøtter og linfrø.

Ikke alle er enig..

Det begynner å bli komplisert og forvirrende å vite hva man skal tro på etter hvert. Alle er ikke like enig med forskerne som mener vi bør spise mindre fisk, eller for den saks skyld VG sin artikkel.

Regionsjef Havbruk Vest for Sjømat Norge, Krister Hoaas, har tatt til Facebook for å nyansere saken.

«Det er elleve år siden VG brukte Anne Lise Bjørke Monsen og Merete Eggesbø som kilder i sak som advarer mot å spise fet fisk. I dag har VG de samme kildene i en helt identisk sak, en sak norske medier har trykket gang på gang på gang. Ikke minst gjorde Sætre og Østli et stort nummer av samme tema i sin serie i Morgenbladet i 2017-2018 og i boken «Den nye fisken», skriver Hoaas.»

Han fortsetter:

«Alle disse artiklene (og boken) er skrevet vel vitende om at det store gross av forskningen, både nasjonalt og internasjonalt, sier det motsatte.

I samme tidsrom (2013 – d.d.) har forskere ved Havforskningsinstituttet, Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og ikke minst Vitenskapskomiteen for Mat og Miljø slått entydig fast at fisk er sunt og bra for helsen. VKM to ganger og senest i en over 1000 siders grundig rapport i 2022, hvor de konkluderer som følger:

«Helsefordelene av å øke inntaket av fisk og spise to – tre måltider i uken, oppveier risikoen for negative helseeffekter av å få i seg miljøgifter fra fisk. Det gjelder for alle aldersgrupper.»

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com