Overlege Andreas Hopland ved Radiumhospitalet erklært at han ikke vil la sine egne barn motta den nåværende HPV-vaksinen, Cervarix, gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Han planlegger i stedet å gi dem Gardasil 9, en vaksine som beskytter mot flere HPV-typer. Hopland er ikke alene; flere fra fagmiljøet krever nå et vaksinebytte.
«Tiden er inne for endring»
Norge begynte å vaksinere jenter mot HPV i 2009, og inkluderte gutter i 2018. Til tross for dette bruker Norge fortsatt Cervarix, mens mange andre land har gått over til Gardasil 9. Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, uttaler til TV 2:
– Vi mener tiden nå er kommet for et vaksinebytte. Vi ønsker å få den beste vaksinen til norske jenter og gutter.
Hva er forskjellen?
Cervarix beskytter mot HPV-typene 16 og 18, som er ansvarlige for de fleste HPV-relaterte krefttilfeller. Gardasil 9 dekker i tillegg HPV-typene 6, 11, 31, 33, 45, 52 og 58, samt kjønnsvorter. Dette gir en bredere beskyttelse mot HPV-relaterte sykdommer. (Kilde: Kreftforeningen)
Kostnad vs. helse
En av hovedgrunnene til at Norge fortsatt bruker Cervarix er kostnad. Gardasil 9 er dyrere, og prisen har vært et motargument. Hopland uttrykker bekymring over at Norge henger etter:
– Jeg synes det er trist at vi henger såpass langt etter resten av den vestlige verden på dette feltet.
Foreldre tar saken i egne hender
Tall fra Reseptregisteret viser en økning på over 700 prosent i antall kjøp av Gardasil 9 blant 10-14-åringer. Dette indikerer at mange foreldre velger å betale for den dyrere vaksinen selv. Kreftforeningen er bekymret for at dette kan skape et klasseskille i helsetjenester.
Statssekretær Usman Ahmad Mushtaq i Helse- og omsorgsdepartementet understreker at begge vaksinene beskytter mot kreft, og at det er viktig at alle barn får et godt vaksinasjonstilbud. Han påpeker også at beslutninger om vaksinevalg ikke tas av politikere, men av relevante helsemyndigheter.