Hjem Helse NTNU-professor: – Vi er overbevist om at dette studiet kan redde tusener av liv i fremtiden

NTNU-professor: – Vi er overbevist om at dette studiet kan redde tusener av liv i fremtiden

Et forskningsprosjektet på NTNU som kalles NorEx følger tidligere infarktpasienter tett, gir dem treningsprogram og overvåker helsen. Professoren som leder prosjektet er overbevist om at det kan redde liv.

– Vi er overbevist om at dette studiet kan redde tusener av liv i fremtiden, ikke bare i Norge, men i hele verden, sier professor og leder for prosjektet Ulrik Wisløff til VG.

Prosjektet til NTNU/Cerg har allerede pågått i et års tid i Trøndelag, men på grunn av coronaepidemien ble det utsatt på de fleste andre steder i Norge.

Men på sikt skal samtlige nordmenn under 80 år som er registrert i hjerteinfarktregisteret bli invitert til å delta. I disse dager starter det grupper flere andre steder i Norge, og etter hvert vil folk fra hele landet får tilbud om å delta.

– Den vil være verdens største i sitt slag, skal pågå i fem år, og med det datagrunnlaget vi da får, vil vi potensielt kunne redde tusener av liv verden over, fordi vi da vil få svar på hvor mye, og hvilken type trening, tidligere infarktpasienter bør trene, sier Wisløff til avisa.

Siden deltagernes utgangspunkt er forskjellig, får alle individuelle programmer. Men grovt sett er det slik at man i løpet av en uke skal ha 30 minutter med høy intensitet, og 90 minutter med moderat intensitet fordelt på tre økter. I tillegg anbefales styrketrening.

Dag 1 og dag 3:

Gåing/løping i 45–60 minutter. Du skal ta i så mye at du blir god og svett hele tiden, det skal være trening. I minst 10 minutter av økten skal du ha tilnærmet makspuls.

Dag 2:

Intervalløkt der du løper i 4×4 minutter, helst i motbakke og yter maksimalt. Løp opp og gå ned igjen. Varm opp i minst 10 minutter først, og gå deg ned ti minutter etterpå.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com