Forsiden Historier fra livet Ny behandling fjernet hjernesvulsten til 12 år gamle Oliver : Det er...

Ny behandling fjernet hjernesvulsten til 12 år gamle Oliver : Det er et mirakel

12-år gamle Oliver Riis Hedemark fra Danmark er ikke som andre 12-åringer. Oliver har nemlig brukt store deler av barndommen sin på å kjempe en hard kamp mot kreften. 

Avisen DR forteller den sterke historien om Oliver som fikk en hjernesvulst da han var fem år gammel. Siden den gang har det vært smerte, mye smerte.

– Det begynte med en hodepine som bare ble verre og verre. Til slutt var det så gale at han ikke klarte å bevege seg på grunn av smerten. Han lå bare på gulvet, forteller mamma Dorte Riis Hedemark til DR.

Trodde han var kvitt sykdommen

Svulsten ble fjernet raskt og restene ble tatt bort ved hjelp av strålebehandling. Men da Oliver var fylt ti år begynte familien hans å reagere. Det var noe med personligheten. Oliver oppførte seg plutselig annerledes.

– Han ble veldig trett og nærtagende, ikke den Oliver vi kjenner. Så vi ba om å få en kontrollscanning for å undersøke om alt var som det skulle, forteller moren.

Alt var ikke som det skulle. Nok en gang var svulsten tilbake. På ny ble svulsten operert bort, med påfølgende strålebehandling.

Reklame

Dette bildet ble tatt like før Olivers andre operasjon. Foto: privat

Spredde seg 

Etter måneder med intensiv behandling etter den andre operasjonen viste det seg at behandlingen ikke hadde effekt. Ikke bare vokste svulsten, den spredde seg også mellom de to hjernehalvdelene. En ny operasjon var nå utelukket.

– En hjernesvulst som i det her tilfellet både hadde fått operasjon, strålebehandling og cellegift, og som allikevel kommer tilbake, vet vi, har en riktig dårlig prognose, sier Henrik Hasle til DR. Han er ekspert på barnekreft og overlege på avdelingen for barn og unge på Aarhus Universitetshospital, hvor Oliver ble behandlet.

Selv var Oliver langt nede. Han forteller at han verken ville spise eller snakke, han ville bare være for seg selv på rommet sitt.

Gentest ble redningen 

Legene visste at oddsene til Oliver var dårlige. De hadde en siste mulighet og tok derfor en prøve av hjernesvulsten og testet sammensetningen av genene i prøven. Slik fant de ut at genforandringene i hjernesvulsten pekte i retning av at immunterapi kunne være effektivt.

LES OGSÅ
Sønnen vår var 18 da vi adopterte han - Men alle barn fortjener en "evig" familie

Oliver har blitt godt kjent med sykehusklovnene etter månedslange opphold på sykehus. Foto: privat

Legene går så langt som å kalle dette for en «eksperimentell behandling», men de hadde ikke noe valg. Det var siste sjanse.

– Når vi ikke har andre muligheter, så heter det eksperimentell behandling, fordi man ikke har nok erfaring til å vite hvordan det vil gå, sier overlege Henrik Hasle til DR.

Oliver ble frisk av immunterapi 

Immunterapi er en ny behandling. Den fungerer slik at man vender pasientens eget immunsystem mot kreften.

Overlege Henrik Hasle forklarer på en forenklet måte hvordan immunterapi fungerer:

– En del kreftceller har en slags «kappe» rundt seg, som gjør at de kan gjemme seg for kroppens immunforsvar. Den behandlingen vi har gitt har ødelegger den «kappen» og plutselig så kan immunforsvaret se kreftcellene og gå til angrep på dem.

For Oliver virket det helt etter planen. Hjernesvulsten forsvant litt etter litt, helt til den var fullstendig borte.

– Det var ikke noen som hadde turt å håpe på det her. Så det virker jo som et stort mirakel, forteller Olivers mor.

LES OGSÅ
Faren postet dette bildet på Facebook, det kan ha reddet datterens liv - takket være observant lege

Også legene var fra seg av begeistring.

– Der var jo en felles eufori over at det virket så godt. Også fordi det er første gang vi har brukt denne behandlingen i en slik situasjon, forteller overlegen og tilføyer:

– Hvis det kommer et tilsvarende tilfelle, så vet vi at det her er en behandlingsmulighet vi kan forsøke.

Ingenting er så godt som å lese historier som denne. Barn som blir frisk fra kreft er alltid et under. Men kanskje er man i ferd med å finne så gode behandlingsmetoder at færre og færre behøver å dø av den lumske sykdommen? 

Trykk gjerne på deleknappen for å spre Olivers historie og positivitet – det gjøres stadige fremskritt i behandlingen av kreft!

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

7 gode tips om hvordan dere kan få en vellykket familieferie

Sommeren står for døren og mange familier og par har store forventninger til dager fylte av romantikk, kvalitetstid, gode opplevelser og glade barn. Skuffelsen...

Derfor åpner Morgan Freeman reservat for bier

Vi har alle hørt om den dramatiske biekollapsen rundt om i verden. Enten du er fan av de eller ikke, så spiller bier en...

Cristiano Ronaldo ser 11 år gammel syk gutt langs veien – overrasker alle med gesten sin

Uansett hvor berømt du er så er det viktig å anerkjenne fansen. Den profesjonelle fotballspilleren Cristiano Ronaldo er like verdenskjent for sine talent på banen...

Skoledistrikt hylles for sin løsning på matsvinn

Hvis du noen gang har jobbet i et profesjonelt kjøkken, så vet du at mye mat blir sløst og kastet. I følge Matvett kaster...

Ane Dahl Torp ønsker forbud: Barn under 13 år bør ikke bruke sosiale medier

Den kjente skuespilleren mener det må gjøres noe med barns bruk av sosiale medier.  Ifølge Familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er tre av fire barn...