Pasienter med øyesykdommen grønn stær er optimistiske med hensyn til utvikling av nye behandlingsmetoder. Det viser en ny undersøkelse.
Grønn stær – også kalt glaukom – er en uhelbredelig øyesykdom som rammer synsfeltet og som kan gjøre de rammede blinde.
Sykdomsutviklingen kan stoppes eller bremses med riktig behandling.
Les også: Tore Petterson operert på nytt: – Det kan være skummelt
Av 608 medlemmer i Norsk Glaukomforening (NGF) hadde 80 prosent tro på at det vil komme flere typer behandlinger for denne «skumle stæren» i fremtiden.
75.000 bruker øyedråper
Glaukom, som kan være arvelig, behandles i dag primært med forskjellige øyedråper.
Aktuell forskning har vist at omkring 75.000 nordmenn tar slike dråper. I forhold til innbyggertall er det flest personer som behandles for glaukom i Sogn og Fjordane og i Aust-Agder. Færrest behandles i Rogaland og Oslo.
Les også: Tore Petterson kan bli blind – Nå deler han ny oppdatering om den viktige operasjonen
-Høyt trykk i øyet er et vanlig symptom på sykdommen, selv om det også er mange som får grønn stær med normalt trykk, forklarer Charlotte Deijenberg, styreleder i Norsk Glaukomforening.
Foreningen mener at det derfor er svært viktig å få sjekket synet nøye. NGF kjemper også for at helsemyndighetene skal sette søkelyset på synssansen og lage en Nasjonal øyehelseplan.
MIGS – ny behandling
Laserbehandling og øyeoperasjoner er i dag de mest brukte behandlingsalternativ forpasienter som ikke får nok effekt av øyedråper.
Les også: Den lille valpen er blindehund for golden retrieveren
Det aller nyeste alternativet er såkalte MIGS – bittesmå rør eller dren som relativt enkelt settes inn i øyet av øyeleger. Drenet virker trykksenkende ved å lede væske ut av øyet.
-Erfaringene med MIGS er fortsatt begrensede, men MIGS-kirurgi har i økende grad blitt tatt i bruk i behandling av noen glaukompasienter. Dette bidrar til en økt grad av individuell behandling, noe som vår forening er svært positive til, kommenterer Deijenberg.
Les også: Den lille gutten var tilnærmet blind – se hva som skjer når han får briller
I 2021 har alle de regionale helseforetakene besluttet å tilby MIGS som et behandlingstilbudved offentlige sykehus.
Stamceller som mulig alternativ
Det pågår også mye internasjonal forskning på nye behandlingsmetoder.
Amerikanske forskere studerer for eksempel stamcellebehandling av glaukompasienter. Stamceller er celler som kan spesialisere seg til for eksempel muskel-, blod- eller nerveceller, og som gjennom selvfornyende celledeling kan produsere nye celler. På den måten kan de reparere og vedlikeholde organene våre.