in ,

Ny dansk kreftforskning skaper håp: – Dette er et gjennombrudd jeg aldri har opplevd maken til

kreft
Foto: Canva

En spesialbehandling kan gi dødssyke pasienter med føflekkreft en ny sjanse dersom dagens standardbehandling ikke virker.

Det skriver danske TV 2 etter resultatene fra en dansk og nederlandsk forskning.

– Dette er et gjennombrudd jeg aldri har opplevd. Det er kjempestort for meg, og det er kjempestort for pasientene som har nytte av det, sier overlege og professor Inge Marie Svane, leder ved Nasjonalt senter for Kreftimmunterapi ved Herlev sykehus til kanalen.


Nylig ble forskningsresultatene fra samarbeidet mellom de danske og nederlandske forskerne fremlagt på den europeiske kreftkonferansen ESMO i Paris. Og resultatene er svært lovende.

Resultatene viser at T-celleterapi, hvor pasienten behandles med egne immunceller, kan gi uhelbredelig syke pasienter med føflekkreft en ny sjanse dersom standardbehandlingen ikke virker. Faktisk ble hver femte av pasientene i forsøket kreftfrie.

T-celleterapi

Den nye behandlingen har fått navnet T-celleterapi. Her tar leger T-celler fra pasientens kreftvev og dyrker og formerer dem i et laboratorium, slik at det blir milliarder av friske T-celler. Det store antall nye celler blir deretter tilbakeført til pasienten gjennom en enkelt dråpe. De er klar til å angripe kroppens kreftceller.

Studien som ble avsluttet i 2022 ble testet på 168 nederlandske og danske pasienter med melanom i stadium IIIC-IV.

Hos nesten halvparten av pasientene ble metastasene, det vil si spredningen av kreften, mindre, og hos hver femte pasient forsvant metastasene helt, og pasientene var kreftfrie.

– Alt tyder på at vi har en behandling her som kan kurere pasienter som inntil nylig var dødssyke, sier Inge Marie Svane til TV 2.

På kreftkonferansen påpekte hun også at det blir en behandlingsform som kan gi en ny sjanse til dem som tidligere ikke kunne behandles med noe.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

– Flere nye typer immunterapi har blitt tilgjengelig siden 2012, men dessverre har ikke halvparten av våre pasienter med føflekkreft nytte av den typen immunterapi som er tilgjengelig i dag. Nå viser våre forsøk at ved å bruke pasientenes egne immunceller får man nok en god sjanse til å hjelpe pasientene, selv om standardbehandlingen med immunterapi ikke har fungert, sier overlege og professor Inge Marie Svane, leder ved Nasjonalt senter for Kreftimmunterapi ved Herlev sykehus.

Venter på godkjenning

Men før den nye behandlingen aktivt kan tas i bruk må den godkjennes av det europeiske legemiddelbyrået EMA.

Overlege Anna Winge-Main sier til HealthTalk at dette er en kompleks behandling og at man må forvente en del bivirkninger.

Nå er neste steg å få behandlingen godkjent. Og det kan ta tid. Foto: Canva

– Først må vi fjerne en svulst på 2-3 centimeter fra pasienten, trekke ut T-cellene og så dyrke og ekspandere disse immuncellene i 4-5 uker. Før tilbakeføring må pasienten ligge en uke på sykehus for å få kjemoterapi for å eradikere lymfecellene før pasientene infuseres med TIL-behandlingen.

LES OGSÅ: Bildene til den 39-år gamle kvinnen viser hvorfor man må bruke solkrem, og begrense tid i solarium

Den danske Kreftforeningen kaller resultatene et gjennombrudd.

– Her er det pasienter som ellers ville dø, som i stedet blir kurert. Det er et stort skritt. Det er et forskningsresultat som får oss alle til å åpne øynene, sier Jesper Fisker, som er administrerende direktør i Kreftforeningen, til TV 2.

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner i den vestlige delen av verden. Derfor kan det være lurt å ta en mammografi (Se video):

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

spiser sjokolade

Frustrert småbarnspappa ber Nidar lage sjokoladepapir som ikke bråker

Kong Charles

Slik har rollene i kongefamilien endret seg etter dronning Elizabeths død