Hjem Forskning Ny diabetesmedisin reduserer risikoen for demens

Ny diabetesmedisin reduserer risikoen for demens

En nylig studie fra Karolinska Institutet viser at bruk av GLP-1-analoger, som for eksempel Ozempic, kan redusere risikoen for å utvikle demens hos pasienter med type 2-diabetes.

Dette er en viktig oppdagelse, spesielt for eldre pasienter som allerede har økt risiko for demens.

Forskerne har fulgt over 88 000 eldre type 2-diabetikere i opptil ti år for å undersøke sammenhengen mellom ulike diabetesmedisiner og risikoen for demens. De tre medisinene som ble undersøkt var GLP-1-agonister, DPP-4-hemmere og sulfonylurea.

Resultatene: betydelig reduksjon

Studien avdekket at pasienter som brukte GLP-1-agonister hadde 30 prosent lavere risiko for å utvikle demens sammenlignet med de som brukte sulfonylurea. Videre var risikoen 23 prosent lavere sammenlignet med brukere av DPP-4-hemmere.

– Dette er en betydningsfull oppdagelse som kan hjelpe leger med å ta bedre beslutninger om hvilke medisiner som bør foreskrives til eldre pasienter med type 2-diabetes, sier Bowen Tang, doktorand ved Karolinska Institutet ifølge Forskning.se.

Han påpeker imidlertid at det trengs randomiserte studier for å bekrefte funnene.

Hvordan virker medisinene?

GLP-1-agonister og GLP-1-analoger har blitt populære i behandlingen av type 2-diabetes og fedme. De kontrollerer blodsukkeret, fremmer vekttap og beskytter hjertet. DPP-4-hemmere bevarer hormonet glukagonlikpeptid-1 (GLP-1) i blodet, noe som øker insulinproduksjonen og reduserer blodsukkeret hos diabetikere.

Sulfonylurea, på den andre siden, fungerer ved å øke insulinutskillelsen fra bukspyttkjertelen.

Denne studien kan ha stor betydning for behandlingen av type 2-diabetes hos eldre, og potensielt redusere risikoen for demens hos denne gruppen. Forskerne håper at videre studier vil bekrefte de lovende resultatene, og dermed bidra til bedre helse og livskvalitet for mange.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com