Hjem Nyheter Ny dokumentarserie går på innsiden av det høyreekstreme Norden

Ny dokumentarserie går på innsiden av det høyreekstreme Norden

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Viaplay er klar med dokumentarserie om ytre høyre-miljøene i Skandinavia.

«Omgitt av fiender» er en banebrytende dokumentarserie hvor vi får bli med på innsiden av de nasjonalistiske og noen av de høyreekstreme grupperingene i Norden, i en tid preget av uro vokser hatet både på nett og ute i grupperingene. 

Journalist Henrik Evertsson som står bak Estonia og Rasekrigerne har lykkes i å få tilgang i de innerste kretser i en rekke organsisasjoner på det ytre høyre.

Evertsson dykker også ned i hvordan grupperinger og partier/politikere fra ytterste høyre kan utgjøre en trussel for demokratiet vårt. 

I denne dokumentarserien på seks episoder blir vi med på innsiden av ytre høyre-miljøer i Sverige, Norge, Finland og Danmark.

Vi følger sentrale skikkelser i miljøer som er fulle av hat og mistro til samfunnet og demokratiet. Gjennom dialog vil vi undersøke hva som får dem til å forfølge slike ekstreme liv? Hvor kom de fra, og hvor går de herfra?

Evertsson har snakket med ledende personer i organisasjonene, forskere og myndighetspersoner, for å forstå hvorfor de ytre høyre-miljøene i Norden vokser. 

– Det er viktig å prate med dem, og ikke om dem for å bli klokere på hvorfor de har disse radikale holdningene. Gjennom dialog har vi forsøkt å se hva som ligger bak. Serien inneholder unike deler som ikke har vært portrettert på tv tidligere, og vi skildrer blant annet et avhopp fra en organisasjon, mens det skjer, som er et sjeldent syn, sier Henrik Evertsson.

Omgitt av fiender er en original dokumentarserie fra Viaplay, og det er også en sjanger man kommer til å se mye mer til på Viaplay.

– I 2021 gikk vi tett på den danske serieforbryteren og morderen «Amagermanden», samt at vi dykket ned i skandalen som rystet Det Svenske Akademi i «The Prize of Silence».  I år vi vil vi fortsette med å skape like fokuserte og originale dokumentarer av høyeste kvalitet, og det er nettopp det «Omgitt av fiender» er. forteller innholdssjef i NENT Group, Filippa Wallestam.

Hun legger til:

– Over en lang periode har Evertsson skapt seg en tilgang til noen av de mest lukkede radikale organisasjoner i Norden for å kunne avdekke deres motiver og skildre deres drastiske tiltak. Det har resultert i denne sterke serien som gir oss et viktig innblikk i disse høyreekstreme miljøene som ofte opererer i skyggen, og medvirker til en splittelse i vårt samfunn, sier Wallestam.

Omgitt av fiender en dokumentarserie i seks deler og vil ha premiere den 20. januar på Viaplay. Serien er produsert av Monster. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com