I følge en ny studie kan fosteret får en mild hjertefeil dersom mor drikker brus med sukker under de første månedene av svangerskapet.

Det er forskere fra Universitetet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Oslo Universitetssykehus og Oslo Universitet som står bak den nylig publiserte studien. 

Studien baserer seg på data fra Den norske mor og barn undersøkelsen fra 1999 til 2009. Forskerne fant først ut hvor mange barn som var registrert med hjertefeil, både alvorlige og mindre alvorlige. Av nesten 90.000 barn hadde 1049 av disse en hjertefeil, skriver nettavisen.

Studien fant ut at brusdrikking over 70 milliliter per dag gir 36 % større risiko for å få et barn med mild hjertefeil sammenlignet med gravide som drakk under 25 milliliter per dag.

Kan foreløpig ikke si at gravide må la være å drikke brus

Deltagere i Den norske mor og barn.undersøkelsen fylte ut et skjema om kosthold og på denne måten fikk forskerne vite hvor mye brus mødrene drakk og om de fikk et sykt barn eller ikke.

I følge en ny studie kan fosteret får en mild hjertefeil dersom mor drikker brus med sukker under de første månedene av svangerskapet. Foto: iStock

Maria Teresa Grønning Dale, førsteforfatter på studien presiserer for Nettavisen at siden mødrene selv har rapportert om kostholdet sitt kan man ikke vite med sikkerhet at mengden brus som ble registrert stemmer. Det er også for tidlig å si om gravide bør holde seg unna brus i starten av svangerskapet da det må flere undersøkelser til for å bekrefte funnene i studien.

LES OGSÅ
Forskning: Derfor bør kvinner få sove lenge - menn bør stå opp tidlig

Grønning forklarer også at det er vanskelig å få til en klinisk studie i slike sammenhenger som denne. I dette tilfelle vil en klinisk studie si at man sammenlignet en gruppe gravide som drakk mye brus under svangerskapet, mot en annen gruppe som holdt seg unna den sukkerholdige drikken.

Bakgrunnen for forskningen er at tidligere forskning har vist at barn kan ha økt risiko for å få hjertefeil dersom mor har diabetes.

Del gjerne informasjonen videre!