in ,

Ny forskning: De som tilsetter ekstra salt i maten etter den er på bordet har betydelig høyere risiko for å dø tidlig

En stor studie der mer enn en halv million mennesker har deltatt gjør oppsiktsvekkende funn rundt det å bruke salt i maten.

Studien som er publisert i European Heart Journal viser at de som tilsetter ekstra salt i maten, etter den er kommet på bordet, har betydelig høyere risiko for å dø tidlig. Dette skriver VG som refererer til Science Daily i sin omtale av studien.

Forskerne sammenlignet de som alltid tilsatte ekstra salt på maten med de som sjelden eller aldri gjorde det. Studien fant at de som alltid hadde ekstra salt på maten sin, hadde 28 prosent større sannsynlighet for å dø tidlig, enn de som sjelden eller aldri gjorde det. Tidlig død er definert som død før fylte 75.


– Dette er oppsiktsvekkende tall. For første gang går det rett på dødelighet, ikke bare høyt blodtrykk. Funnene er virkelig verdt å merke seg, sier hjertespesialist og indremedisiner Morten Alexander Schei til VG.

– Det trekker i retning av at dette med høyt saltinntak og høyt blodtrykk er en av vår tids største helseutfordringer, understreker han.

Professor Lu Qi ved Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine i New Orleans, USA, har ledet studien. Han mener den skiller seg fra tidligere studier av saltinntak.

– Så vidt jeg vet er vår studie den første som ser på sammenhengen mellom det å tilsette salt i mat og tidlig død, sier han ifølge VG i en pressemelding.

– Den gir nye bevis som støtter anbefalingene om å endre matvaner for å forbedre helsen. Selv en liten reduksjon i natriuminntaket, ved å tilsette mindre eller ikke noe salt når maten står på bordet, kan sannsynligvis ha betydelige helsefordeler, sier han.

Studien fant også ut at blant 50-åringer ble forventet levealder redusert med 1,5 år for kvinner og 2,28 år for menn som alltid tilsatte salt i maten sin sammenlignet med de som sjelden eller aldri gjorde det.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Forskerne undersøker: Er det mulig å forstå et kvidder av hva fuglene synger om?

Slik unngår du å bli frastjålet tingene dine på ferien