Hjem Helse Ny forskning: Dette virker best mot vinterdepresjon

Ny forskning: Dette virker best mot vinterdepresjon

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mange opplever å få symptomer på depresjon i denne årstiden, såkalt vinterdepresjon. Man blir trøtt, slapp, sliten og føler seg trist og negativ. Men det er spesielt en ting som viser seg å ha veldig god effekt mot vinterdepresjonen.

«Gå en tur i skogen», er rådet forskerne kommer med.

«Å tilbringe tid utendørs i naturen, som for eksempel i skog og mark, kan virkelig forbedre mental helse», sier psykiater Alan Kellas til The Telegraph. Han er med i ekspertpanelet som sammen med Forestry England og Royal College of Psychiatrists råder folk til å komme seg ut i dagslys.

Får et nytt perspektiv på livet

Ifølge Forskning.no, er forskere fortsatt ikke helt sikre på alle årsakene bak vinterdepresjon. Men de tror det kan ha sammenheng med lys. Når vi får mindre lys gjennom øynene, påvirkes trolig cellene i hjernen som styrer humør og døgnrytme, noe som kan være med på å starte en vinterdepresjon.

Men ved en tur i skogen, skjer det underverker.

«Sansene våre aktiveres på en annen måte. Oppmerksomheten vår endres, vi blir mer tankefulle, humøret roer seg hvis vi er oppstemte, eller vi muntres opp dersom vi føler oss nedstemt eller deprimert. Fantasien vår vekkes og vi kan få et nytt perspektiv på livet, prosjekter og problemer», sier Kellas.

Ekstra viktig med dagslys om vinteren

skog

De som sliter med vinterdepresjon må komme seg ut! Foto: Canva

Marte Roa Syvertsen, stipendiat og lege ved Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus, stiller seg bak den nye studien.

«Det er god dokumentasjon for at fysisk aktivitet bedrer symptomer på depresjon, og at det bedres enda mer dersom denne aktiviteten foregår utendørs», sier hun til Forskning.no.

LES OGSÅ: 8 ting som kan skje med kroppen din om du går daglige turer

«Om vinteren er det en ekstra viktig komponent, og det er eksponeringen for naturlig dagslys», sier hun videre.

Lysterapi

Mange som sliter med vinterdepresjon, får lysterapi, der de sitter foran en spesiallampe med kraftig lys hver dag.

Men ifølge forskerne, er det aller beste å komme seg ut på tur i skogen. Den svenske overlegen Anders Hansen har i en årrekke forelest og skrevet bøker om temaet fysisk aktivitet og depresjon.

– 25 av 30 studier viser at fysisk aktivitet virker like bra mot depresjoner som medisin. Fysisk aktivitet gjør at vi blir mer tolerant ovenfor stress. Jeg pleier å si at man bygger opp et slags mentalt underhudsfett  mot stress, sier Anders Hansen til SVT.

God tur!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com