Hjem Forskning Ny forskning: Dette viruset kan doble risikoen for demens

Ny forskning: Dette viruset kan doble risikoen for demens

En ny studie viser at herpesviruset HSV-1, som forårsaker de irriterende sårene rundt munnen, kan ta en uventet vei inn i kroppen – og havne i hjernen. Og konsekvensene kan være alvorlige.

Forkjølelsessår er noe de fleste av oss har vært borti. Det klør, svir og er ubehagelig, men vi tenker sjelden på det som farlig. Nå viser forskning at dette vanlige viruset kan være langt mer alvorlig enn vi trodde.

En studie publisert i tidsskriftet mBio avslører at herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) kan snike seg inn i hjernen gjennom nesehulen. Når viruset først er der, kan det føre til alvorlige skader på nervesystemet og til og med kobles til demens.

Professor Deepak Shukla ved University of Illinois i Chicago ledet studien, og han er ikke i tvil:

– Dette er svært alvorlig. De nevrologiske konsekvensene er langt mer omfattende enn de fleste tror, sier han ifølge Dagbladet.

Kobles til demens og hjerneskader

HSV-1 er ekstremt vanlig – ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er omtrent 64 % av verdens befolkning under 50 år smittet. De fleste merker lite til viruset, men det kan ligge i kroppen og reaktivere seg senere.

Studier har tidligere vist en sammenheng mellom HSV-1 og Alzheimers sykdom. Forskere ved Uppsala Universitet i Sverige har funnet ut at personer med herpes har dobbelt så høy risiko for å utvikle demens senere i livet (Journal of Alzheimer’s Disease).

I tillegg kan viruset i sjeldne tilfeller føre til herpesencefalitt, en alvorlig hjernebetennelse som kan gi varige skader – eller i verste fall være dødelig.

herpes
Herpes kan være mer alvorlig enn tidligere antatt. Foto: Canva

Hvordan kan herpes havne i hjernen?

Det skumleste med de nye funnene er hvordan viruset finner veien til hjernen.

Forskerne mener at HSV-1 kan overføres via tårevæske. Hvis en smittet person gnir seg i øyet, kan viruset transporteres til nesehulen. Derfra kan det gå rett inn i hjernen.

Forsøk på mus har vist at viruset kan forårsake nerveskader, betennelse og hukommelsestap. Over tid kan det også svekke hjernens evne til å fungere normalt.

– Det er definitivt nerveskader hvis viruset kommer inn via nesa, og effektene er langvarige. Dette er alarmerende, sier Shukla.

Finnes det en behandling?

Den gode nyheten er at forskere har funnet et enzym i kroppen, kalt heparanase (HPSE), som kan hindre viruset i å infisere hjerneceller. Dette kan potensielt brukes til nye behandlingsmetoder i fremtiden.

Men for øyeblikket finnes det ingen kur. Det beste du kan gjøre er å unngå å smitte deg selv eller andre.

Hva kan du gjøre for å beskytte deg?

✔ Unngå å berøre forkjølelsessår og deretter øyne eller nese.
✔ Vask hendene regelmessig, spesielt hvis du har et utbrudd.
✔ Ikke del sminke, håndklær eller bestikk med andre hvis du har forkjølelsessår.
✔ Bruk antiviral behandling for å redusere utbrudd.

Herpesviruset har lenge blitt sett på som en harmløs plage, men denne studien viser at vi kanskje bør ta det mer på alvor.

  1. lea
  2. flått
  3. meslinger
  4. syver

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com