Hjem Forskning Forskning: Folk som banner er mest ærlige

Forskning: Folk som banner er mest ærlige

Å banne er noe folk gjerne setter i sammenheng med dårlig moral og uærlighet. Men forskning viser nå det stikk motsatte. Folk som banner er faktisk de mest ærlige.

I tre delstudier har forskere fra Nederland, Hongkong, USA og Storbritannia gransket sammenhengen mellom banning og ærlighet. Det skriver Forskning.no.

De tre delstudiene har foregått i et laboratorium med data fra Facebook og som en sammenligning mellom stater i USA. Alle de tre studiene peker i samme retning. Forskerne fant ut at de som banner mer enn andre, også er mer ærlige enn andre.

Mindre løgn og falskhet

Dermed konkluderer forskerne med at sammenhengen de har funnet er konsistent: Å bruke stygge ord henger sammen med mindre løgn og falskhet.

«Men sammenhengen mellom bannskap og uærlighet er vanskelig», sier David Stillwell. Han er forsker ved Universitetet i Cambridge og en av lederne bak studien.

Banner du mye? Da er du gjerne blant de ærligste også. Foto: Pixabay

«Å banne blir ofte ansett som upassende. Men det kan også bli sett på som bevis for at noen forteller deg sin oppriktige mening. Akkurat som de ikke filtrerer språket sitt for å gjøre det de forteller deg mer spiselig, filtrerer de heller ikke synspunktene sine», sier han videre.

Måtte ta løgntest

I den ene studien, ble 276 deltagere bedt om å skrive ned alle banneordene de kunne. Så ble de bedt om å fortelle når de brukte disse ordene. Etterpå måtte deltakerne gjennom en løgntest. Da viste det seg at de som skrev ned flest banneord, var de ærligste.

I en annen studie, samlet forskerne data fra 75.000 amerikanske Facebook-brukere og gransket banneordene de brukte der. Gjennom språkgjenkjenning, fant de ut at de som brukte flest banneord, også oftere brukte ord og formuleringer forskere vet at kan knyttes til ærlighet.

Kjenner du noen som banner mye? I så fall er vedkommende kanskje en person du kan stole på.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com