Forsiden Forskning Ny forskning: Folk som banner er mest ærlige

Ny forskning: Folk som banner er mest ærlige

Å banne er noe folk gjerne setter i sammenheng med dårlig moral og uærlighet. Men forskning viser nå det stikk motsatte. Folk som banner er faktisk de mest ærlige.

I tre delstudier har forskere fra Nederland, Hongkong, USA og Storbritannia gransket sammenhengen mellom banning og ærlighet. Det skriver Forskning.no.

De tre delstudiene har foregått i et laboratorium med data fra Facebook og som en sammenligning mellom stater i USA. Alle de tre studiene peker i samme retning. Forskerne fant ut at de som banner mer enn andre, også er mer ærlige enn andre.

Mindre løgn og falskhet

Reklame

Dermed konkluderer forskerne med at sammenhengen de har funnet er konsistent: Å bruke stygge ord henger sammen med mindre løgn og falskhet.

«Men sammenhengen mellom bannskap og uærlighet er vanskelig», sier David Stillwell. Han er forsker ved Universitetet i Cambridge og en av lederne bak studien.

Banner du mye? Da er du gjerne blant de ærligste også. Foto: Pixabay

«Å banne blir ofte ansett som upassende. Men det kan også bli sett på som bevis for at noen forteller deg sin oppriktige mening. Akkurat som de ikke filtrerer språket sitt for å gjøre det de forteller deg mer spiselig, filtrerer de heller ikke synspunktene sine», sier han videre.

Måtte ta løgntest

I den ene studien, ble 276 deltagere bedt om å skrive ned alle banneordene de kunne. Så ble de bedt om å fortelle når de brukte disse ordene. Etterpå måtte deltakerne gjennom en løgntest. Da viste det seg at de som skrev ned flest banneord, var de ærligste.

I en annen studie, samlet forskerne data fra 75.000 amerikanske Facebook-brukere og gransket banneordene de brukte der. Gjennom språkgjenkjenning, fant de ut at de som brukte flest banneord, også oftere brukte ord og formuleringer forskere vet at kan knyttes til ærlighet.

Kjenner du noen som banner mye? I så fall er vedkommende kanskje en person du kan stole på.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Truls og Eyvind har delt et bilde som får tusenvis til å le!

Til høsten er det klart for en ny sesong med "Truls ala Hellstrøm". Men de to kompisene har ikke glemt hverandre i løpet av...

Da Tony måtte flytte inn på pleiehjemmet måtte han etterlate katten sin hjemme. Men så fikk en snill nabo en plan

Da Tony fikk slag og måtte flytte på pleiehjem, var det ikke lett å si farvel til det livet han var vant til å...

Den 72-år gamle kvinnen ønsket seg en gammel og uønsket hund – se hvem hun endte opp med

Ikke alle hunder er like heldige her i livet. Heldigvis er de fleste så heldige at de finner nye eiere allerede fra fødselen av,...

Lars Monsen med utradisjonell metode da han sjekket opp Trine Rein

At Lars Monsen er en tøffing er det ingen tvil om, noe vi alle har vært vitne til utallige ganger på tv. Enten han krysser...

Bildet av den fire år gamle jenta i rullestol går viralt. Kan du se hvorfor?

Fire år gamle Maren Anderson sitter i rullestol. Det har hun gjort hele livet. En dag var Maren ute og handlet med foreldrene sine,...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT