En ny studie viser at for mye skjermtid kan sinke utviklingen av barnas hjerner. Dette gjelder spesielt de minste barna. Nå anbefaler forskeren maks en time skjermtid om dagen til barn under fem år.
«Dette er viktig fordi hjernen utvikler seg mest de første fem årene. Det er da hjernen er svært fleksibel og tar til seg alt, og danner de sterke koblingene som varer livet ut», sier barnelege og hovedforfatter av studien, John Hutton ved Cincinnati Children’s Hospital, til CNN, ifølge TV 2.
Dårligere språk og leseferdigheter
Den nye amerikanske studien undersøkte hvordan hjernene til 47 friske barn som enda ikke hadde begynt i barnehagen, ble påvirket av skjermbruk. Forskerne brukte en spesiell MR-teknikk som måler den hvite hjernemassen. Det er denne som organiserer kommunikasjonen mellom de forskjellige delene i hjernebarken.
Resultatene viste at barn som bruker mer enn én time om dagen med skjerm, uten at foreldrene deltar, har mindre utviklet hvit hjernemasse. Dette kan føre til at barna får et mindre utviklet språk og dårligere leseferdigheter.
Skjermene stjeler tid til kommunikasjon
«Dette er den første studien som dokumenterer korrelasjonen mellom økt skjermtid og lavere utvikling av hjernestruktur og evner i førskolealder», sier forskeren.
«Det er kjent at barn som bruker mer skjermtid har en tendens til å vokse opp i familier som bruker mer skjermtid. Barn som har fem timer skjermtid, kan ha foreldre som har ti timer skjermtid. Legg det sammen, og det er nesten ikke tid igjen til at de skal kommunisere med hverandre», sier han videre.
Gir også problemer med konsentrasjonen
Tidligere studier har vist at mye TV-titting er knyttet til konsentrasjonsvansker, dårligere spisevaner og atferdsproblemer hos barn. Det er også funnet koblinger mellom mye skjermtid og språkforsinkelser, dårlig søvn, nedsatt funksjonsevne og lavere foreldre-barn-kommunikasjon.
Studien ble publisert i fagbladet JAMA Pediatrics.
LES OGSÅ: WHO kommer med klar oppfordring – dette er maks skjermtid for barn under fem år