Hjem Helse Ny forskning gir grønt lys for eggelskere: Så mange egg kan du trygt spise daglig

Ny forskning gir grønt lys for eggelskere: Så mange egg kan du trygt spise daglig

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Er du blant dem som elsker eggerøre eller speilegg til frokost, men er usikker på hvor mange egg som er sunt å spise? En gruppe amerikanske forskere har nå kommet med nye svar som kan berolige deg.

Forskerteamet har gjennomført en studie for å avdekke om egg faktisk er sunne eller ikke, spesielt med tanke på tidligere anbefalinger som har oppfordret personer med hjertesykdommer og diabetes til å begrense inntaket på grunn av eggeplommens høye kolesterolinnhold.

Forsøket inkluderte 26 friske deltakere og ble gjennomført over 16 uker med forskjellige diettplaner for å sammenligne effekter av å spise hele egg versus kun eggehviter. Resultatene viste at de som spiste hele egg hadde høyere nivåer av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer i blodet. Studien viste også en økning i antall røde blodceller og produksjonen av kolin, et viktig næringsstoff som spiller en sentral rolle i byggingen av cellemembraner og stoffskiftet.

Under studien fulgte deltakerne denne planen:

Uke 1-4: Alle 26 deltakerne unngikk å spise egg.

Uke 5-8: Den ene gruppen spiste tre eggehviter om dagen. Den andre gruppen spiste tre hele egg om dagen.

Uke 9-12: Alle deltakerne unngikk å spise egg.

Uke 13-16: De to gruppene byttet. Det vil si at gruppen som tidligere spiste eggehviter nå spiste hele egg. Og omvendt. De kunne tilberede eggene slik de ønsket: kokt, stekt eller noe helt annet.

I gruppen som spiste tre hele egg hver dag, fant forskerne en klar økning i det essensielle næringsstoffet kolin. At et næringsstoff er essensielt betyr at kroppen vår ikke produserer det selv.

egg
Egg kan være en del av et sunt kosthold. Foto: Canva

Kolin er assosiert med en økning i stoffet trimetylamin (TMAO) i kroppen, noe som igjen har blitt forbundet med en økt risiko for hjertesykdommer.

Men Catherine Andersen og hennes kolleger fant ingen økning i TMAO blant deltakerne i studiet, til tross for at deltakerne opplevde en markant økning i kroppens nivå av kolin.

Catherine Andersen fra University of Connecticut bemerker i en pressemelding:

– Det er egentlig det beste scenarioet. Vi ønsker rikelige mengder av viktige næringsstoffer, men ikke økning i stoffer som potensielt kan fremme hjerte-kar-sykdommer.

3 egg om dagen

Tidligere har egg hatt et ufortjent dårlig rykte, men denne forskningen gir gode nyheter for alle som elsker egg. Forskerne fant nemlig ingen negative effekter av å spise opp til tre egg om dagen. De observerte ikke økninger i dårlig kolesterol eller tegn til inflammasjon.

Videnskab.dk har snakket med Jacob Juel Christensen, forsker ved Universitetet i Oslo, som bekrefter funnene:

– I de nye anbefalingene er vårt råd at et moderat inntak av egg kan være en del av et kosthold som er både sunt og bærekraftig, sier han.

Så for alle eggelskere der ute: det ser ut til at du kan nyte opptil tre egg daglig uten bekymring for helsen.

  1. egg
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com