Hjem Forskning Ny forskning: Har funnet en ny celle som kan utrydde kreft

Ny forskning: Har funnet en ny celle som kan utrydde kreft

av Marte Frimand

Britiske forskere har funnet en ny type immuncelle, en såkalt T-celle, som dreper flere av de vanligste kreftcellene. Forskerne beskriver oppdagelsen av denne nye cellen som revolusjonerende.

Forskerne har sett at denne T-cellen dreper flere av de vanligste kreftcellene som de kreftcellene som forårsaker hudkreft, tarmkreft, brystkreft, eggstokkreft og livmorkreft. Og den gjør det uten å angripe friske celler.

Denne nye T-cellen skal være helt revolusjonerende, siden den dreper alle kreftceller, uavhengig av hvor i kroppen de sitter. Den dreper til og med celler som allerede har blitt til kreftsvulster. Og forhåpentligvis kan dette føre til en universalmedisin mot kreft. Det skriver Allas.

En helt unik metode

Ifølge Allas, jobber T-cellene med å søke etter og drepe inntrengere i kroppen vår, som kan gjøre oss syke. Allerede i dag brukes metoden med å få en bestemt type T-celler til å angripe kreftceller. Men metoden fungerer så langt bare mot leukemi og lymfom. Metoden må også skreddersys hver enkelt pasient. Denne nyoppdagede T-cellen finnes i blodet vårt, og den er helt unik.

LES OGSÅSmåbarnsmoren Bente får ikke livsforlengende kreftmedisin. Norge mener den er for dyr

«Denne typen T-celle kan slå ut ulike typer kreftceller. Det gir oss mulighet til å behandle alle kreftpasienter med samme behandling», sier professor Andrew Sewell, en av forskerne bak studien til BBC Health.

Kan være immun mot kreft

Oppdagelsen av denne nye T-cellen skjedde egentlig helt tilfeldig. Cellen har vært helt ukjent for forskerne frem til nå. Forskerne spekulerer nå også i om noen mennesker kan ha slike aktive T-celler, og dermed være immun mot kreft.

kreftpasient

Forskerne beskriver oppdagelsen av denne nye cellen som revolusjonerende. Foto: Canva

«Det kan hende at en del mennesker allerede er bærere av cellen, men vi vet ikke hvor vanlig den i så fall er. Den kan være veldig sjelden. Det kan også hende at mange har cellen men at den av en eller annen grunn ikke er aktiv», sier professoren.

Studien er publisert i Nature Immunology.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.