Hjem Dyr Ny forskning: Hunder lytter mer til kvinner enn menn

Ny forskning: Hunder lytter mer til kvinner enn menn

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Et team fra Eötvös Loránd-universitetet i Ungarn har scannet hundehjerner mens folk snakker til dem. Konklusjonen? Hunder lytter mer til kvinner enn menn.

Under studien observerte de at hundene viste større hjernefølsomhet for tale rettet mot dem, og spesielt hvis det var kvinner som snakket til dem.

– Hundehjernens økte følsomhet for tale rettet mot dem fra en kvinne, kan skyldes det faktum at kvinner oftere snakker til hunder med mer overdreven prosodi enn menn, sier Anna Gábor ifølge Daily Mail. Gabór er medforfatter av studien.

Når kvinner kommuniserer med spedbarn og hunder, har de en tendens til å snakke i en overdreven tone (prosodi) for å fange oppmerksomheten deres. Tidligere forskning har avslørt at spedbarns hjerner er sensitive for denne talestilen. Hittil har ikke forskere vurdert om hundehjerner også kan være følsomme for måten vi snakker til dem på.

– Å studere hvordan hundehjerner behandler tale rettet mot dem er spennende, fordi det kan hjelpe oss å forstå hvordan overdreven prosodi bidrar til effektiv talebehandling hos en ikke-menneskelig art som er flink til å oppfatte forskjellige talesignaler (f.eks. følge verbale kommandoer), sier Anna Gergely som ser en av forfatterne bak studien.

I studien måler teamet hjerneaktiviteten til familiehunder med fMRI. Under skanningene lyttet hundene til opptak av tale fra 12 kvinner og 12 menn som enten var rettet mot dem, et spedbarn eller voksne folk.

Resultatene viste at hundenes hjerner reagerte mer på talen rettet mot hunder og spedbarn tale enn den som var rettet mot voksne mennesker. Ifølge forskerne tyder dette på at hunder reagerer bedre på høyere tonehøyde stemmer.

Det som gjør dette resultatet spesielt interessant, er ifølge forskerne at dette hos hunder, i motsetning til hos spedbarn, kan ikke forklares med verken eldgamle responser på spesifikke signaler eller som for spedbarn at de har vært eksponert for kvinnestemmer siden før fødselen.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com