Hjem Helse Ny forskning: Ikke farlig å bli gravid kort etter en spontanabort

Ny forskning: Ikke farlig å bli gravid kort etter en spontanabort

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En ny studie fra Folkehelseinstistuttet (FHI) viser at kvinner som blir gravide innen tre måneder etter en spontanabort eller en planlagt abort ikke har økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet. 

Anbefalingene fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), er at kvinner skal vente minst seks måneder emd å bli gravid igjen etter en abort eller en spontanabort. Denne anbefalingen er gitt ut fra usikkerhet om hvorvidt abort eller spontanabort kan gi økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet, og anbefalingen støtter seg på relativt små studier.

Nå mener forskere fra Folkehelseinstituttet (FHI) at anbefalingene bør endres. FHI-forskerne har gjennomført en studie som trolig er den største i sitt slag, der det fremgår at det ikke forelegger økt risiko for svangerskapskomplikasjonen dersom man blir gravid kort etter en abort eller spontanabort.

Forskerne bak studien undersøkte hvorvidt komplikasjoner i nytt svangerskap varierte med hvor lenge kvinnen hadde ventet med å bli gravid igjen etter en spontan eller planlagt abort. 

– Vi fant ingen sammenheng mellom det å bli gravid kort tid etter en spontan eller planlagt abort og det å få komplikasjoner i det nye svangerskapet, uttaler Maria Magnus som er seniorforsker ved Senter for fruktbarhet og helse ved Folkehelseinstituttet (FHI) og er en av forskerne bak studien.

Spontanabort forekommer i 12 til 15 prosent av alle svangerskap. I tillegg ender rundt 15 prosent av alle svangerskap i høyinntektsland i abort.

– Fordi abort er så vanlig, er det spesielt viktig at vi kan gi kvalifiserte råd rundt hvor lenge et par bør vente med å bli gravide etter å ha gjennomgått enten en spontan eller planlagt abort. Den nye studien er betryggende for par som ønsker å bli raskt gravide igjen, sier Magnus.

En spontanabort kan oppleves som svært traumatisk for et par, og det å måtte vente seks måneder med å forsøke å bli gravide igjen kan gjøre situasjonen enda mer vanskelig.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com