En fersk studie fra Queen’s University Belfast antyder at det å inkludere matvarer rike på flavonoider i kostholdet, som bær, te, rødvin og mørk sjokolade, kan bidra til å redusere risikoen for demens.
Studien, som ble publisert i JAMA Network Open, peker på at et økt inntak av flavonoidrike matvarer kan være et viktig bidrag til forebygging av den uhelbredelige sykdommen.
Flavonoider kan beskytte hjernen
Forskerne bak studien har fokusert på flavonoider, en gruppe forbindelser som finnes naturlig i plantebaserte matvarer. Disse stoffene har en rekke helsefordeler, blant annet antioksidantegenskaper og evnen til å redusere betennelse. De har også blitt knyttet til redusert risiko for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, og studien viser nå at de kan være viktige for å opprettholde kognitiv funksjon og redusere risikoen for demens.
Professor Aedín Cassidy ved Queen’s University kommenterer resultatene slik:
«Våre funn viser at ved å konsumere seks ekstra porsjoner flavonoidrik mat hver dag, spesielt bær, te og rødvin, kan man redusere risikoen for demens med 28%. Dette var spesielt tydelig hos personer med høy genetisk risiko og de som hadde symptomer på depresjon.»
Millioner rammes – men kosthold kan hjelpe
Norske tall viser at andelen som har demens øker kraftig med alderen, fra anslagsvis 0,7 prosent i aldersgruppen 65-69 år til 48 prosent blant personer 90 år og eldre (Gjøra, 2020). Totalt har 8 prosent av nordmenn over 59 år demens (6,8 prosent av mennene og 9,1 prosent av kvinnene).
Selv om aldring og genetikk er kjente risikofaktorer for utviklingen av sykdommen, viser stadig mer forskning at også kosthold spiller en avgjørende rolle i forebygging.
LES OGSÅ: Demente Sylvia (82) fikk hukommelsen tilbake da sønnen endret dietten hennes
Dr. Amy Jennings, første forfatter av studien og tilknyttet School of Biological Sciences ved Queen’s University, understreker betydningen av funnene:
«Disse resultatene gir et klart folkehelsebudskap: Et enkelt tiltak som å øke det daglige inntaket av flavonoidrik mat kan redusere risikoen for demens, særlig hos befolkningsgrupper med høy risiko.»
Enkle tiltak kan gjøre en forskjell
I en verden hvor det fortsatt ikke finnes en effektiv behandling for demens, blir forebyggende tiltak stadig viktigere. Forskningen peker på at enkle kostholdsendringer, som å spise mer bær eller drikke te, kan være et skritt i riktig retning for å forbedre livskvaliteten og redusere sosiale og økonomiske kostnader knyttet til demens.
«Forebyggende intervensjoner som forbedrer helsen og livskvaliteten bør fortsette å være en folkehelseprioritet,» avslutter Dr. Jennings.