Hjem Forskning Ny forskning: Ulver kan knytte seg til mennesker på samme måte som hunder

Ny forskning: Ulver kan knytte seg til mennesker på samme måte som hunder

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Den nye studien viser at det er liten forskjell på hvordan sosialiserte ulver og hunder reagerer når de blir forlatt av det mennesket de kjenner best. 

Det er godt kjent at hunder knytter seg til eieren og familien sin. Et ungarsk forskerteam ved Eötvös Loránd-universitetet ønsket å finne ut om hundens nære slektning, ulven, kan få samme bånd til «eieren» sin som hunder.

Nettstedet Forskning.no forteller at noe av det som typisk undersøkes når man skal prøve å si noe om tilknytning er om dyret kjenner igjen og foretrekker et menneske fremfor et annet. Her studeres også om dyret viser stressreaksjon ved ufrivillig separasjon og prøver å få kontakt igjen, samt om det hilser. 

Alle de 11 ulvene som var med i testen var flasket opp av mennesker, og bodde sammen med forsørgerne sine hjemme hos dem. Litt som en familiehund hadde de også vært med på daglige aktiviteter, kjørt bil, og sett nye plasser og folk. 

Ved 3-4 måneders alderen ble ulvene plassert ute og var sammen som en flokk, men de beholdt hele tiden nær kontakt med «sin» omsorgsperson.

Testen som ble foretatt for å se om ulver knytter bånd til mennesker ble gjort i et skogsområde som var ukjent for dem. Testen med hundene som var med som et sammenligningsgrunnlag foregikk på en parkeringsplass der hundene ikke hadde vært før.

Under eksperimentet skulle ulvene og hundene stå i bånd både sammen med en kjent person og med en fremmed person. I eksperimentet gikk personen fra området og ut av syne for dyrene. Så ventet personen tre minutter og kom tilbake.

– Vi ble overrasket over hvor liten forskjell det var mellom ulvenes og hundenes oppførsel under testen, sier lederen av studien Tamás Faragó ifølge Forskning.no.

Når det kjente mennesket gikk og forsvant, dro både hundene og ulvene i båndet og var søkte mot gjemmestedet. Begge artene viste tegn på separasjonsstress som å bevege seg, pese, klynke og slikke seg rundt munnen når eieren var ute av syne.

– Men når den ukjente forsvant, var det nesten ingenting av denne oppførselen, sier Faragó. 

Den nye studien viser at ulver som er sterkt sosialiserte kan forme bånd med mennesker. 

– Vi må huske at selv om ulver og hunder i løpet av testen viste lignende oppførsel, snakker vi om separate arter. Hunden er ikke bare en tam ulv, mens ulven aldri blir et kjæledyr.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com