torsdag, februar 27, 2020
Forskning Ny forskning viser at det er like farlig å...

Ny forskning viser at det er like farlig å drikke lettbrus som sukkerholdig brus

-

Forskningen viser at dersom du drikker mer enn to glass brus om dagen, har du økt risiko for tidlig død. Det spiller ingen rolle om brusen inneholder sukker eller kunstig søtning.

«Når det gjelder sukkerholdig brus, bygger resultatet vårt opp under rådet om å erstatte brusen med sunnere alternativ, helst vann. Når det kommer til sukkerfri brus, må vi skaffe oss en bedre forståelse av mekanismene som kan ligge bak, og vår forskning vil forhåpentligvis stimulere videre forskning», sier studieforfatter Neil Murphy, forsker ved International Agency for Research on Cancer, til Reuters.

Mer enn to glass brus om dagen

Ifølge Nettavisen, har forskerne fulgt så mange som 451.743 menn og kvinner fra 10 land i Europa. Det deltok personer fra både Storbritannia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Norge, Spania og Sverige. Disse menneskene ble fulgt i perioden fra 1992 til 2000 og forskerne registrerte alt de spiste og drakk.

pepsi
Forskere mener lettbrus er like farlig som sukkerholdig brus. Foto: Canva

Etter å ha tatt hensyn til andre faktorer som kan øke dødsrisikoen, som for eksempel overvekt og røyking, kom forskerne frem til at de som drakk mer enn to glass brus hver dag, hadde 17 prosent økt risiko for tidlig død sammenlignet med de som drakk ett eller færre glass i måneden. Og resultatet var altså det samme uavhengig av om deltakerne drakk sukkerfri eller sukkerholdig brus.

Usikker på årsaken

Forskerne er dog usikre på nøyaktig hva det er som gjør at de som drikker brus har større risiko for tidlig død.

«Resultatet betyr ikke at brus faktisk forårsaker tidlig død, for i slike studier er det andre faktorer som kan ligge bak koblingene til økt dødsrisiko. For eksempel kan det å ha et høyt brusinntak være et tegn på generelt usunt kosthold», sier Murphy.

Drikker du brus med eller uten sukker? Og kommer du til å legge Pepsi Max-en på hylla nå?

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Smittevernekspert advarer i forbindelse med koronaviruset: ikke dra på reise nå

Koronaviruset har spredd seg over hele verden.  Nå advarer smittevernekspert Johan Giesecke mot at man ikke bør dra utenlands akkurat nå. Til Svenska Dagbladet sier...

Når barn klipper seg selv – se de hysterisk morsomme bildene i denne serien

Vi har vel alle hørt uttrykket om å ta skjeen i egen hånd? Vel, her kommer et lite knippe barn som gjorde nesten nettopp...

Plages du av fiselukt? Nå kan du kjøpe undertøy og puter som skjuler det for deg

Ja, du leste faktisk helt riktig. Et engelsk firma har nå oppfunnet puter og undertøy som fjerner lukten av fis - enten den er...