En ny studie viser at dersom man spiser mer enn tre egg om dagen, øker risikoen for hjertesykdommer og for tidlig død.

«Egg, og spesielt plommen, er en kilde til mye kolesterol», sier Victor Zhong til CNN.

Det er han som har ledet studien, som fredag ble publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA.

Ifølge TV2, vil tre til fire egg om dagen tilføre kroppen så store mengder kolesterol at risikoen for hjertesykdom øker med 3,2 prosent. Risikoen for å dø tidlig øker med 4,4 prosent.

Likevel er det ikke tvil om at egg også inneholder mange viktige næringsstoffer, som selen, jod, vitamin D, vitamin B12 og jern.

Debatten har pågått i mange år

Debatten om egg er farlig eller ikke, har pågått i mange år. I en kommentar til den ferske studien skriver legen Robert H. Eckel ved University of Colorado School of Medicine, at selv om forbindelsen mellom egginntak, kolesterolnivå og hjertesykdom har blitt debattert i flere tiår, er forbindelsen den senere tid antatt å være mindre viktig.

bilde av egg
Hvor mange egg er egentlig for mye? Foto: Pixabay

«Men den nye studien er så omfattende, og datamengden er så stor, at det gir tyngde til teorien om at egg og kolesterol generelt spiller en viktig rolle i risikoen for hjerte- karsykdommer og tidlig død», skriver Eckel ifølge TV2.

LES OGSÅ
Forskning: Fem store fordeler ved å være singel

Andre forskere mener studien bare viser en forbindelse og ikke et årsak- virkningsforhold mellom egg, kolesterol og hjertesykdom.

Gir ingen offisielle anbefalinger

TV2 skriver at i Helsedirektoratets publikasjon «Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer» fra 2011 gis det ingen spesielle anbefalinger for hvor mye egg man kan spise om dagen i forhold til forebygging av sykdommer.

I veiledningen står det for øvrig at det er ønskelig at inntaket av egg ikke øker.