Hjem Forskning Ny forskning viser – Pus trenger deg for å føle seg trygg

Ny forskning viser – Pus trenger deg for å føle seg trygg

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Lille Pus har rykte på seg for gi blaffen i oss mennesker. At de bare bruker oss for å få mat og vann og kos når det passer dem. Men en ny studie viser at Pus faktisk trenger deg og knytter seg til deg på samme måte som hunder og barn gjør.

«Vi har lenge har hatt en tendens til å tenke at katter generelt er overlegne», sier Kristyn Vitale ved Oregon State University i en pressemelding.

«Men majoriteten av katter bruker eieren sin som en kilde til trygghet. Katten din er avhengig av deg for å føle seg trygg når den er stresset», sier hun videre.

Kristyn Vitale og kollegaene hennes har studert katters tilknytning til eieren. Studien er publisert i siste nummer av forskningstidsskriftet Current Biology. Det skriver Forskning.no.

Tilknytningstest

Det har blitt utført en rekke tester på hunder for å se hvordan de knytter seg til mennesker. Testene viser at hundene knytter seg til eierne sine med lignende mekanismer som menneskebarn.

Det har blitt utført kun et fåtall liknende studier på katter. Og Kristyn Vitale tror vi kanskje har undervurdert kattens evner til å danne sosiale bånd på tvers av artsgrensene.

pus

Pus trenger deg og knytter seg til deg på samme måte som hunder og barn gjør. Foto: Canva

Da Vitale og kollegaene hennes testet kattene, brukte en kjent test for sosial tilknytning. Testen har tidligere blitt brukt på både menneskebarn, hunder og aper.

Ifølge Forskning.no, går testen går ut på at barnet og omsorgspersonen først tilbringer to minutter sammen i et ukjent rom. Så forsvinner omsorgspersonen ut og barnet blir alene i to minutter, før personen kommer tilbake i de siste to minuttene av testen. Adferden til barnet vil fortelle en hel del om tilknytningen til omsorgspersonen.

Hos menneskebarn vil rundt to tredeler av barna ha en sikker tilknytning, mens én tredel er usikre.

Stabil tilknytning

Når samme undersøkelse blir utført på hunder, viser det seg at de har den samme adferden som menneskebarn. To tredeler har en sikker tilknytning, mens én tredel er usikre.

LES OGSÅ: Nytt studie avslører: Katter oppfører seg som sin eier

Da Vitale og kollegaene hennes kjørte den samme tilknytningstesten på rundt 70 kattunger og eierne deres, fikk de akkurat samme resultat som ved mennesker og hunder.

«Trolig er den sosiale tilknytningen mellom katt og menneske svært stabil, når den først er etablert», tror Vitale.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com