Hjem Nyheter Ny klimarapport: Den norske vinteren har blitt en måned kortere

Ny klimarapport: Den norske vinteren har blitt en måned kortere

Jo da, det var mer snø da vi var barn. Og vinteren var lengre. Det er ikke noe du bare tror eller mener å huske. Nå slår en ny FN-rapport fast at vi i gjennomsnitt mister fem snødager hvert tiår på grunn av et varmere klima. Og vinteren har blitt en måned kortere siden 60-tallet.

Ifølge NRK, har forskerne sett på hvordan ulike grader av klimaendring påvirker hav, kyst, polare områder og fjellområder, og økosystemene. Rundt 130 forskere fra over 37 land står bak rapporten.

I rapporten står det at havnivået stiger raskere enn tidligere antatt og at oppvarmingen av havet skjer nå dobbelt så raskt som for 25 år siden.

«Havene og de islagte delene av verden er i store problemer, og det betyr også at vi alle har store problemer», sier en av hovedforfatterne bak rapporten, Michael Oppenheimer, professor ved Princeton University, til NRK.

80 prosents mindre snø innen 2100

Forskerne slår også fast at periodene med snødekke har sunket i nesten alle regioner. I gjennomsnitt er det i lavere strøk blitt fem færre snødager per tiår siden midten av 1900-tallet. Dette gjelder også her i Norge.

mindre snø

Føler du at det var mer snø før i tiden? Da føler du helt riktig, sier forskere. Foto: Canva

Og selv om vi nå snur helt om og reduserer klimautsluppene, vil denne utviklingen bare fortsette. Skaden er allerede skjedd. Selv om verden klarer å holde temperaturen innenfor togradersmålet, vil vi få snøfattigere vintre fremover.

Men vi kan heldigvis bremse utviklingen. Men hvis vi ikke gjør noe, vil vi mest sannsynlig få 80 prosents mindre snø innen 2100.

Kortere skisesong

«I Norge merker vi at skisesongen blir kortere. Mindre snø øker også rasfaren i lavereliggende områder. Vi kan få flere skred som i Jølster også på vinterstid», sier Atle Nesje, professor II ved Institutt for geovitenskap på Universitetet i Bergen til NRK.

Meteorologisk institutt melder at antall skidager på Bjørnholt i Nordmarka i Oslo er en god illustrasjon for hvordan vinteren i Norge endrer seg. De siste fem årene er den første sammenhengende femårsperioden med under 100 skidager.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com